Imovina pod lupom

Veljko Zeljković

Vladajuća stranka u Srpskoj najavila je kako će predložiti novi zakon o porijeklu imovine. Na udaru bi trebalo da se nađu svi oni za koje se posumnja ili utvrdi da za najviše tri uzastopne kalendarske godine imaju razliku iznad 300.000 maraka između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda. Teret dokazivanja uvećanja imovine bio bi na Poreskoj upravi Srpske, a porijekla imovine na “obvezniku”.

Radi se o zakonskom rješenju koje je sredinom prošle godine već usvojila susjedna Srbija. Kako  su istakli iz SNSD-a, oni očekuju da bi ovaj zakonski akt u Republici Srpskoj mogao biti primjenjiv već od maja ove godine.

Primjera radi, ovaj zakon nije dobio zeleno svjetlo u Hrvatskoj uz obrazloženje da bi on kršio ustavna prava državnih službenika. Ali ključni argument protiv bila je činjenica da je problematično očekivati od bilo koga, pa i od političara, da nakon više od 20 godina dokazuje da je za imovinu koju je stekao imao pokriće u prihodima.

A posebno kada se zna da su Poreskoj upravi dostupni podaci o prihodima svih građana pa bi se, ako u nekom trenutku zaključi da je nečija imovina sumnjiva, s pravom postavilo pitanje zbog čega poreznici nisu ranije reagovali.

Vjerovatno su i zbog ovoga Srbija, a sada i Republika Srpska, odlučile da se pod lupom nađe samo ona imovina koju je neko lice steklo u posljednje tri godine. Na taj način bi bile izbjegnute mnoge pravne zavrzlame.

Ono što nije jasno, bar za sada, jeste da li će se pod lupom ovog zakona naći i imovina u inostranstvu - skupocjeni stanovi, automobili i jahte pojedinaca?

Šta će biti sa firmama koje posluju u of-šor zonama, ali i koje su to kritične grupe građana čija imovina će biti provjeravana? Kako će biti ocjenjivano da li neko ima imovinu nesrazmjernu ostvarenim prohodima?

Predlagač ovog zakona bi trebalo sve ovo da uzme u obzir kako ne bismo dobili nedorečen dokument, a koji bi omogućio selektivnu pravdu, pa da i oni koji sklanjaju svoj nelegalno stečeni novac u inostranstvo budu pošteđeni. Potrebno je poslati jasnu poruku. 

Ono što je jedino sigurno jeste da je Srpskoj prijeko potreban jedan ovakav zakon koji bi, ako ništa drugo, bar preventivno djelovao da bude smanjen postojeći stepen korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana