Imovina kandidata

Svjetlana Tadić
Imovina kandidata

Dok se približava dan izbora, jedni kandidati govore da ništa ne kriju, drugi činjenice o svojoj plati, automobilu, porodičnim primanjima i izvorima tih primanja ne žele da komentarišu.

Naime, svi političari koji su se kandidovali na predstojećim izborima za različite pozicije u vlasti BiH trebalo je da Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostave svoje imovinske kartone.

Po pravilu, trebalo je da u tim kartonima navedu kolika su im primanja, koju imovinu posjeduju, koliko novca dobijaju na osnovu različitih naknada, te koliko kuća, automobila i drugih vrsta nekretnina posjeduju, i koliko sve to vrijedi. Trebali su, takođe, da navedu i šta posjeduju članovi njihovog domaćinstva. Ali, da sve biva isto kao i godinama unazad, odnosno ne po zakonu i propisima, pokazalo se i ovoga puta. 

CIK-u izjave o imovinskom stanju, od ukupno 3.900, čak 378 kandidata nije ni dostavilo. A i pojedini kandidati koji su dostavili kartone sa podacima o imovini nisu se baš "pretrgli" da popune sve kolone u kartonu, pa je tako kod mnogih izostavljeno da imaju automobile, kuću ili stan. Mnogi prema tim kartonima imaju mizerne plate, a neki žive u stanovima od tridesetak kvadratnih metara.

Zašto mnogi političari kriju kolika im je vrijednost imovine može se različito tumačiti. Možda se boje da tako ne navuku na sebe bijes potencijalnog birača koji za nekoliko puta ima manja primanja. S druge strane, možda je to zato što su "brižni" pa neće da se čuje kolika im je plata zarad opšteg reda i mira, da ne bi unosili nemir u društvo. Ili se plaše da birači svoj glas neće dati onome čija ostava po kvadraturi prelazi veličinu stambenog prostora prosječne četvoročlane porodice u Srpskoj.

Centralna izborna komisija BiH najavila je da će sljedećih dana početi novčano da kažnjava sve kandidate za predstojeće oktobarske izbore koji nisu dostavili imovinske kartone sa podacima o vrijednosti imovine kojom raspolažu i svi se nadamo da će oni zaista i biti kažnjeni.

Sve i da kandidati koji kriju podatke o imovini plate kazne od 1.000 do 5.000 maraka, a politički subjekti i do 10.000 maraka, teško da će im to naštetiti jer ako kriju, onda je velika vjerovatnoća da vrijednost te imovine uveliko prelazi cifre koje treba da plate kao kaznu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana