Imenovanja ispod žita

Goran Maunaga

Svi oni koji se u BiH prijavljuju na razne konkurse trebalo bi da znaju nešto što do sada sigurno nisu znali - najjaču ulogu, najveći značaj prilikom prijema na neko radno mjesto, u članstvo u kakvom Upravnom odboru ili postavljanja na neku funkciju ima to ko se prvi prijavio na konkurs.

Saznali smo to, nije mala stvar kao ni funkcija, direktno od pomoćnika ministra pravde BiH Milane Popadić, koja je baš tako obrazložila svoju sugestiju.

Ona je u ime Ministarstva pravde sugerisala Ministarstvu inostranih poslova da određeni kandidat, uopšte nije važno ko, ali ovog puta to je Goran Salihović, bude zbog, kako je navela, prvenstva prijave predložen za poziciju u Odboru direktora povjerilačkog fonda za žrtve pri Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Dakle, Popadićeva treba da odgovori da li je samo zbog prvenstva prijave Salihovića iz dalje procedure eliminisala kandidata Suda BiH Almu Taso-Deljković, mada je odmah tu jasno da je to obrazloženje samo pokriće za dilove kojima su prekršeni zakoni, pravila, procedure.

Ona je nezakonito odbacila jednog od dva kandidata, za kojeg u Sudu navode da ispunjava sve tražene uslove, za razliku od onog koji je protežiran, a tek ćemo saznati da li je u sve to bio upućen i ministar.

U svakom slučaju, cijeli taj proces predlaganja i imenovanja ispod žita treba vratiti u zakonske okvire da bi bio predložen onaj kandidat koji ima bolje kvalifikacije, a ne bilo kakav samo zbog prvenstva prijave.

Kad VSTS dobije ime kvalitetnog kandidata onda je i toj instituciji olakšan posao, umjesto da snosi odgovornost za donošenje pozitivne ocjene za onog koji ne zadovoljava nijedan od traženih uslova.

Nakon što je "Glas Srpske" razotkrio i tu aferu, znajući kako funkcioniše BiH i ne pomišljam na to da će neko odgovarati zbog pokušaja namještanja konkursa, kršenja zakona, prevare, mada je jasno ko je tu najodgovorniji.

Ali vjerujem da će namještena kandidatura biti poništena, a procedura vraćena na početak, jednostavno zato što institucija kao što je Međunarodni krivični sud ne može da dozvoli imenovanje nekog u svoje redove na ovaj način.+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana