Ima se, može se

Marina Čigoja

Dok velika većina stanovnika RS jedva sastavlja kraj sa krajem, ima i onih kojima kupovina skupocjenog nakita, luksuznih automobila, markirane garderobe i odlazak na najpoznatija ljetovališta ne predstavlja nikakav problem.

U prilog tome govori i podatak da se u Banjaluci našao i kupac za ogrlicu vrijednu otprilike onoliko koliko košta i garsonjera u samom centru grada. Ako toliko ima za ogrlicu, pitam se koliko tek ima garsonjera?

Nije ovo, naravno, usamljen primjer. Svjedoci smo da se svake godine u BiH uvezu desetine automobila vrijednih i po nekoliko stotina hiljada maraka, svjedoci smo takođe i da samo od zakupa pojedini Banjalučani godišnje zgrnu dva-tri miliona maraka. Takvima, vjerovatno, ogrlica od 50.000 KM ne predstavlja nikakav problem.

S druge strane, velikoj većini naših građana sigurno veliki problem predstavlja i sama pomisao na to kako preživjeti od prvog do prvog sa platama koje su među najmanjim u Evropi, a na koje, i takve kakve su, nerijetko mjesecima čekaju.

Očigledno je da se srednja klasa kod nas potpuno izgubila, da se sve više izdvaja sloj ekstremno bogatih kojima sve prethodno nabrojano predstavlja sitnice u moru svega što imaju i ekstremno siromašne koji sipaju "cenera" u dotrajala vozila i dobro pogledaju u novčanik ili džep prije nego krenu u prodavnicu da ne bi kupovali na "veresiju".

Ono što već godinama vidimo je da postoji veliki jaz u platama u RS i BiH, da neki zarađuju dvije ili tri hiljade maraka, dok ogromna većina radi za minimalac od 370 KM.

Ipak, pitanje je da li i sa takvim platama neko može da priušti sav luksuz u kojem jedan broj naših građana siguro uživa. Vjerujem da ne može, a pitanje je da li će se neko sjetiti da postavi jednostavno pitanje - "odakle im pare"?

Očito je da trenutno u BiH postoji nova bogataška elita, a da je srednja klasa, koja je u svakom društvu je nosilac ekonomskog razvoj, potpuno izgubljena.

S obzirom na sve što se dešava kod nas i potpuno nezainteresovanost vlasti da se na tom polju bilo šta popravi, teško je očekivati drugačiju sliku i u narednim godinama. Oni koji imaju kupovaće bijesne automobile, skupocjen nakit, ljetovati gdje požele, a oni koji nemaju i dalje će preračunavati kako preživjeti iz mjeseca u mjesec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana