Ima li reforme pravosuđa?

Svjetlana Šurlan

Reforma pravosuđa u BiH u stvari nikada nije ni počela. Ministarstvo pravde BiH, koliko god željelo da bude faktor odlučivanja i pravljenja pozitivnih zakonskih propisa, sasvim sigurno nije sazrelo za takvu ulogu

Iako već i ptice na grani znaju da pravosuđe BiH vrvi od lobija, neobjektivno je i pristrasno, oni koji bi trebalo da budu prvi u nastojanjima za njegovo poboljšanje i reformu ostaju slijepi i gluvi. Ministarstvo pravde BiH očigledno nikako da ozbiljno shvati zahtjeve za izmjene zakona pod čijim se plaštom dešava neviđena nepravda.

Skoro dvije godine prošle su od kada je pokrenuta reforma pravosuđa, odnosno od kada je otpočeo strukturalni dijalog o reformi, kojem kumuje Evropska komisija, a teško da se može reći da se odmaklo od početka.

Od mnogobrojnih preporuka i zaključaka koji su doneseni i koji su bili produkt dogovora predstavnika entiteta i institucija BiH, malo šta se realizovalo.

I dalje se tapka u mjestu, a samo se određene aktivnosti pokrenu kada se približi novi sastanak sa Evropljanima.

Ovaj put, mjesec prije novog sastanka sa predstavnicima Evropske komisije, završen je Nacrt zakona o sudovima BiH, a bolje da nije.

Kako je on trebalo da izgleda i kakva su rješenja dogovorena, Ministarstvo pravde BiH je zaboravilo, pa je izradilo zakon koji po svemu sliči sadašnjem Zakonu o Sudu BiH, koji vrvi pravnim nonsensima.

Suđenje po različitim krivičnim zakonima, nadležnost Suda BiH na prostoru entiteta, koja je bila kamen spoticanja, i sve ostalo na šta predstavnici Republike Srpske godinama upozoravaju, pravnici iz Ministarstva pravde, kao poklon kolegama u Sudu BiH, ostavili su “na životu”.

Mnogo je toga ostalo sporno. Kako će funkcionisati novi Viši sud BiH, da li će biti pandan vrhovnog suda, koji entiteti već imaju i za koji nema potreba na nivou BiH ili Apelacionog odjeljenja Suda BiH, koje je omogućavalo tom istom sudu da ima, u istoriji, nezabilježenu nadležnost?

Ko će i kako birati sudije tog Višeg suda? Da li on ima dobre temelje da ne bude pod uticajem pravosudnog lobija potpomognutog strancima, bez kojeg se u pravosuđu ni slovo ne može upisati ili obrisati?

Sva ova pitanja bez odgovora nisu ništa drugo do dokaz da reforma pravosuđa u BiH u stvari nikada nije ni počela. Ministarstvo pravde BiH, koliko god željelo da bude faktor odlučivanja i pravljenja pozitivnih zakonskih propisa, sasvim sigurno nije sazrelo za takvu ulogu.

Zbog toga će pravosuđe u BiH i dalje biti rupa u kojoj svega ima, a pravde ponajmanje.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana