Ima li kraja?

Danijela Bajić
Ima li kraja?

Crne slutnje da nas u narednim danima očekuje scenario u kojem litar goriva prelazi tri marke napravile su prave male haose u kućnim budžetima. Pod parolom “zlu ne trebalo” čini se da su mnogi brže-bolje napunili rezervoare po trenutnim cijenama, nadajući se da su ipak progutali neki dobar marketinški trik pumpaša i da cijene goriva ipak neće ići u nebo.

Podaci koji dolaze sa svjetskih berzi su poražavajući - cijena barela nafte ove godine je dostigla svoj maksimum, što je, kažu stručnjaci, posljedica smanjenja proizvodnje nafte zemalja proizvođača, prije svega Rusije, a očekuje se i Saudijske Arabije tokom ove sedmice.

Vlasnici naših pumpi su i za upola manje zlokobne slutnje drastično dizali cijene ka gore, tako da ne žalite zbog novca utrošenog na pun rezervoar. Ako ništa, bar ste malo uštedjeli u ovom inflatornom haosu kojem, po svemu sudeći, nema kraja.

I baš ta turbulencija na tržištu naftnih derivata dodatno će uzdrmati baš tu inflaciju koja je mjesecima rak-rana za ionako prazne novčanike građana.

Novi cjenovni šok na pumpama gotovo sigurno će proizvesti leptirov efekat na frizere, proizvođače mlijeka, automehaničare. U prevodu, svako ko se bavi privređivanjem u oblastima usluga i robe u narednom periodu opet diže cijenu.

Svima nama ipak je najteže kada vidimo da su poskupjele osnovne životne namirnice. Za luksuz se može i sačekati, kad zagusti svako se može strpjeti da ne ode na more dvije ili tri godine - ali kad se lična primanja svedu na sirovu računicu i konstantna pripitkivanja: “Koliko nam je ostalo do kraja mjeseca?”, onda je to alarm za kompletno društvo, ne samo za pojedinačne sudbine.

Kad je, ako ne sad, vrijeme za smanjenje stope PDV-a na osnovne životne namirnice, a povećanje za luksuznu robu? Neslavno se pokušalo prošle godine, ali su očigledno presudila upozorenja MMF-a i Uprave za indirektno oporezivanje.

Nepravedno je da se isti PDV plaća za kupovinu hljeba i novog “lamborginija”, ali to je već stara priča koju nadležni neće ili ne žele da uzmu u razmatranje.

Neki od ekonomista utopista idu i korak dalje - kažu da su povećanje efikasnosti nadzora tržišta hrane (jer mnogi ne poštuju zakonom propisane marže), veća transparentnost u lancu snabdijevanja i adekvatna podrška poljoprivredi i ruralnom razvoju ključni koraci za smanjenje cijena hrane.

Ali, laički gledano, to je sve na dugom štapu i završi uglavnom u ladicama stručnjaka koje zbog ko zna kakvih interesa i dalje niko ne želi da sasluša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana