Ima li kraja poskupljenjima?

Dragana Orlović

Zbog talasa raznih poskupljenja Vlada Republike Srpske je 4. novembra prošle godine usvojila izmjenu Uredbe o ograničavanju marži u prometu robe i time smanjila marže na osnovne životne namirnice. Tako su u prometu na veliko spuštene sa osam na šest odsto, a u prometu na malo sa dotadašnjih deset na osam odsto. To se odnosilo na so, životinjsku mast, suncokretovo ulje i biljnu mast, margarin, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer, hranu za bebe, lijekove.

 

Međutim, niže marže nisu donijele značajnije efekte za domaćinstva, jer cijene i dalje divljaju. Nema dana a da neki proizvod ne poskupi. I tome izgleda nema kraja, jer se rast cijena očekuje i u narednim mjesecima. Najnoviji problem evidentiran je u oblasti živinarstva.

Proizvođači sabiraju probleme zbog kojih je ova grana poljoprivrede pala na koljena, a enormna poskupljenja hrane za živinu, električne energije, pa sve do papirne ambalaže, dodatno su opteretila ovaj sektor.

Iako je u živinarstvu, kao i u mnogim drugim oblastima i ranijih godina bilo teških i izazovnih perioda, nikada kao sada nisu stizali sa svih strana ovako loši rezultati.

Proizvođači tvrde da je gas koji koriste poskupio i do deset puta, a sa novim poskupljenjima realno je očekivati i smanjenje proizvodnje pa čak i zatvaranje pojedinih fabrika. Ostvariti bilo kakvu konkurentnost postalo je gotovo nemoguće, jer je poskupjela hrana za 30 odsto, isto toliko i struja, gorivo za oko 20 odsto, ambalaža, prevoz, apsolutno sve...

Problemi zbog rasta cijena prisutni su u gotovo svim oblastima u Republici Srpskoj. Mnogi se dovijaju na razne načine kako zadržati likvidnost. Cijene rastu i u cijelom svijetu, a naročito energenata.

Ipak, najteže je domaćinstvima. Poskupljenja su već odavno prešla granice “podnošljivosti”.

Stalni rast cijena doveo je do situacije u kojoj građani meso i sir kupuju na grame, a voće i povrće na komad. Nadležni tvrde da će na poskupljenja reagovati povećanjem plata i penzija, kao i nabavkom određenih životnih namirnica za ugrožene. Za to su, kažu, obezbijedili i određena sredstva u budžetu. Ipak, teško da će sa tim mjerama postići dugoročna rješenja. Poboljšanje slijedi tek kada krenemo koristiti potencijal koji imamo, kako robni tako i ljudski i kada prestanemo u ovolikom obimu uvoziti robu koju već posjedujemo.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana