IHH

Goran Maunaga

Hapšenje pripadnika turske Fondacije za ljudska prava, slobode i humanitarnu pomoć IHH do prije samo nekoliko mjeseci bilo bi nevjerovatno.

Sada je to realnost, naravno poslije krize u Turskoj koja traje od decembra i koja je premijera Tajipa Erdogana dovela u najtežu situaciju od 2002. godine.

Da nije bilo toga, odnosno žestokog sukoba Erdogana sa vođom moćnog političkog pokreta "Hizmet" Fetulahom Gulenom, teško da bi istina o pravom djelovanju IHH-a ikada u Turskoj izašla na vidjelo. Naprotiv, rad IHH-a podržavali su i Erdogan i njegova supruga.

Kad je o toj temi riječ, kao i o vezama s IHH-om, naravno da ništa ne može da prođe bez BiH. A i kako bi, kad su tu organizaciju 1992. godine i osnovali radikalni islamisti iz Turske kako bi u džihad u BiH slali mudžahedine.

Naravno da je poražavajuće to što IHH i poslije 22 godine nesmetano djeluje u BiH iako se zna šta i za koga radi i iako je zabranjen u Njemačkoj i Izraelu.

Nikome od nadležnih u BiH do sada nije smetalo ni to što se od 1996. godine, kao saradnik "Al-Kaide" IHH nalazi na crnim listama najjačih svjetskih obavještajno-bezbjednosnih službi.

Doduše, mora se priznati da su pripadnici SIPA uradili dosta posla na tom polju, naravno, u onom dijelu koji je u njihovom domenu. Oni će poslije pretresa i hapšenja u Turskoj, a uz najnovija saznanja o švercu naoružanja iz FBiH preko IHH-a u Siriju intenzivirati provjere rada kancelarija IHH-a širom BiH. Da li će sve to biti procesuirano kako treba zavisi od Tužilaštva BiH.

Ne bi, ipak, iznenadilo ni kad bi, bez obzira na dešavanja u samoj Turskoj i na saznanja o vezama IHH-a s teroristima, u Čajniču, Foči, Rogatici, Rudom, Višegradu i Žepi i dalje nastavili nesmetano da rade oni za koje na internet portalu IHH-a stoji da ih plaća ta fondacija.

Jer zvaničnicima iz pravosudnih institucija BiH do sada nije bilo dovoljno ni to što je terorista Ahmed Resam, koji je učestvovao u ratu u BiH i koji je bio šef terorističke ćelije u Montrealu, koja je 1999. godine pripremala napad na međunarodni aerodrom u Los Anđelesu, na suđenju rekao da je IHH učestvovao u pripremi napada na taj aerodrom, da je uključen u trgovinu oružjem i da pomaže terorističke ćelije u BiH, Siriji, Iraku, Avganistanu i Čečeniji... Da li će biti - vidjećemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana