Igre gladi

Veljko Zeljković
Igre gladi

Inflacija je bolest, koja se javlja zbog raznih globalnih potresa i loših monetarnih politika te prekomjernog štampanja novca, ali i raznih psiholoških strahova. Najgora kombinacija je kada se sve ovo “poklopi”, što imamo u posljednjih nekoliko godina.

Ona je zbog toga postala poput kancera, koji izjeda unutrašnje organe. Udžbenički lijekovi, nažalost, ne daju očekivane rezultate. Štaviše, podizanje kamatnih stopa od strane centralnih banaka samo dodatno komplikuje trenutno stanje, dovodeći do sve veće recesije koja bi, ukoliko se spoji sa inflacijom, mogla gurnuti većinu evropskih zemalja u svojevrsnu depresiju. Vrijeme lagodnog evropskog načina života je jednostavno prošlost, baš kao i vrijeme jeftinih energenata i hrane.

Izjave političara i čelnika međunarodnih finansijskih institucija kako inflacija pada, da stvari idu u dobrom pravcu, treba uzeti sa velikom rezervom, jer su populističke.

Kriviti Rusiju za inflaciju, a pri tome kupovati tri puta skuplje američke energente, graniči se sa ludilom, baš kao tvrdnje da građani, i samo oni, treba da zarad nekakve solidarnosti žrtvuju svoj “život”, svoju sigurnost, budućnost svoje djece, dok u isto vrijeme ti isti koji o tome pričaju žive u debeloj ladovini.

Obični smrtnici, oni koji najviše na svojoj koži osjete ovu krizu, treba da znaju da pad inflacije ne znači i pad cijena, već samo da cijene ne rastu onim tempom kao u nekom ranijem periodu. Ono što nikako ne ohrabruje jesu i trenutna kretanja na globalnom tržištu energenata i hrane, ali i sam dolazak zime, što će najvjerovatnije nastaviti da hrani aktuelnu inflaciju te pravi još veći jaz između bogatih i siromašnih.

Ono što dodatno zabrinjava jeste što smo, generalno gledajući, dopustili da nas pretvore u puke šahovske figure i kolaterale geopolitičkih igara moći. Nameću nam “solidarnost”, dok u isto vrijeme kućni budžeti postaju sve tanji i prazniji.

Od strane tih moćnika iz sjenke, koji poput faraona teže ka nekom vječnom životu i sveopštoj robotizaciji, nameće nam se novi način života sa lajtmotivom: “Nećete imati ništa, ali bićete srećni”. Još da nam objasne kako će nam ta sreća izgledati.

Sve neodoljivo podsjeća na film “Igre gladi” koji govori o apokaliptičnoj budućnosti, u kojoj će nakon trećeg svjetskog rata na ruševinama SAD izrasti nova država Panem, gdje se djevojčice i dječaci od 12 do 18 godina moraju takmičiti na Igrama gladi u areni ubijajući se dok ne preostane samo jedan posvećenik koji postaje pobjednik i junak države.

Ukoliko težimo ovom, onda smo na dobrom putu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana