Igre gladi

Veljko Zeljković

“Igre gladi” su naučnofantastična pustolovna akciona drama koja je bazirana na istoimenom romanu. Film govori o apokaliptičnoj budućnosti, u kojoj će nakon trećeg svjetskog rata na ruševinama Amerike izrasti nova država Panem, u kojoj će se preživjeli takmičiti u igrama gladi.

 

 

Sama radnja filma, ali i naslov, neodoljivo podsjećaju na sve ovo što se danas dešava na globalnom nivou, prije svega u Evropi, zbog ruske vojne akcije u Ukrajini i zapadnih sankcija Moskvi.

Pandemija virusa je nagrizla i oštetila pluća Evrope, zbog prekomjernog štampanja novca, a pomenuti rat je dodatno usložnio ionako tešku situaciju izbacujući iz šina finansijski, ekonomski i prehrambeni sektor.

Pojedini stručnjaci upozoravaju kako će ovaj cjenovni cunami vjerovatno trajati do kraja godine, možda i duže, ali i da će nakon što se krizna voda povuče, iza nje ostati veliki glib iz kog svijet neće moći dugo da se izvuče. Upozoravaju kako je vrijeme jeftinih energenata, hrane, ali i novca - prošlost.

Pojedine države i kompanije zadovoljno trljaju ruke priželjkujući da ova situacija što duže potraje. Kako bi održali cijene na istorijskom maksimumu, kako energenata, tako i hrane, svjesno se izazivaju i vještačke nestašice. Na taj način pravi se panika na tržištu, koje onda lančano dovodi do rasta cijena.

Primjera radi, od početka sukoba u Ukrajini pojedine rafinerije nafte povećale su svoju dobit čak pet puta. Iskoristile su ogromnu potražnju, ali i manjak kapaciteta i prekinute lance snabdijevanja da dignu cijenu svojih “usluga”.

U tim igrama najveći gubitnik je sama Evropa. Tako u Njemačkoj svojim građanima predlažu da se manje voze i koriste javni prevoz i da ne uključuju klimu u automobilima. U pojedinim  austrijskim restoranima su čak izbacili pomfrit iz menija zbog skupog ulja.

Kako bi koliko-toliko suzbila inflaciju koja prijeti da preraste u stagflaciju, Evropska centralna banka planira da u par navrata do kraja ove godine poveća kamatne stope, što će opet imati niz negativnih posljedica, kako po obične ljude, jer će im rate porasti, tako i po samu privredu, koja će se ubuduće morati zaduživati po daleko rigoroznijim uslovima. 

I sve ovo prolazi, jer su oni koji iz debele 'ladovine posmatraju sve ovo i vuku konce shvatili da je širenje raznih vrsta strahova, od virusa, gladi, nuklearnog rata, dobra podloga da se dobro zaradi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana