Igre bez granica

Vedrana Kulaga Simić

Iako je BiH zvanično na pragu nove izborne kampanje nakon koje će birači i odlučiti ko će ih u narednim godinama predstavljati u institucijama vlasti na svim nivoima, nepisano pravilo jeste da, pod ovim dijelom neba, određene političke trke i igre nemaju kraja.

BiH je i toliko godina poslije rata klasični protektorat i zemlja u kojoj stranci kroje kapu svima. Bez pitanja, što je i više nego poražavajuće čak i za ovaj dio Balkana. Godine i godine ostale su u znaku nametnutih odluka i zakona jer su stranci, čiji su domovi daleko, tako htjeli. Eto, moglo im se ovdje za razliku od njihovih matičnih država u kojima ne bi smjeli ni da pomisle na isti ili sličan potez. Ali zato je ovdje nepojmljivo moguće pa i to da, u Evropi koja drži do najviših vrijednosti, postoji zemlja kakva je BiH, u kojoj još vlada sila, kao nekada. U nekim davnim vremenima.

Takva slika nije samo poraz BiH nego i cijele Evrope i šire, ali i nekih domaćih predstavnika koji godinama veoma dobro žive u ovom haosu i koji i danas žele da mijenjaju prošlost, sadašnjost i budućnost. Da se o svemu priča i prema tome odnosi na način koji samo njima odgovara, stavljajući u stranu najvažniju činjenicu u BiH - da ovdje žive tri, a ne jedan narod, sa svima onima koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

Kristijan Šmit je oživio stare loše navike. Za kratko vrijeme od kada je ugošćen u BiH posegao je u nekoliko navrata za bonskim ovlašćenjima i to da bi umiješao prste u pitanje imovine i predstojećeg izbornog procesa, a time dolio ulje na vatru u zemlji kojoj to ne ni najmanje ne treba.

Stao je na tu stranu i prevagnuo u korist onih, koji s druge strane, prema mišljenju mnogih, zapravo podrivaju Dejtonski sporazum, koji je temelj i stub BiH sve dok domaći lideri, ali svi, ne kažu drugačije.

Uz to stižu najave o dolascima novih vojnika u BiH, pod obrazloženjem da su potrebni za očuvanje mira i stabilnosti, a vjerujemo da su svi svjesni da su potrebniji na nekim drugim lokacijama. Ali tako je to kad neko u svojim rukama ima moć da radi šta želi i uglavnom je demonstrira nad daleko slabijim od sebe.

Novi izbori su pred nama. Novac je spreman i većina kandidata za ključne pozicije. Izborna noć će pokazati ko će nas voditi, a svi dani ispred nas i kako će nam biti ukoliko domaći lideri ne spuste loptu i ne vrate se svi pod jedinu pravu kapu - ako je Dejtonski mirovni sporazum.

To nije poznavajući prilike i međusobne odnose lako, ali nije nemoguće.

BiH treba domaća ozbiljnost, a ne strana ludost. Pomoć sa strane je uvijek dobrodošla, ali samo ako je iskrena i izbalansirana, a to u ovom momentu ne gledamo u ovoj zemlji. I to je ruši, dok se ori na sve strane svijeta da je jedan narod dobar, drugi loš, a treći najgori.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana