Igranje sa ljudima

Vedrana Kulaga Simić

BiH na mnogim poljima uveliko kasni za Evropom i zemljama iz regiona i teško da će u zacrtanom roku, uspjeti napraviti veći iskorak na tom zajedničkom putu.

Brojne preuzete reforme i obaveze ostale su bez epiloga zbog ovog ili onog razloga što je u velikoj mjeri, uz opšte stanje i stalno uzburkane strasti, dovelo BiH na nezavidno mjesto u regionu, Evropi i svijetu.

Niko ne kaže da se lako mogu uskladiti evropske direktive koje se nameću ovoj zemlji, ali je nejasno kako uvijek moramo da toliko kasnimo ako imamo administraciju na kojoj bi nam svi mogli da pozavide.

Nekoliko hiljada službenika vodi se da radi u institucijama na nivou BiH, a svako malo nam se dešavaju veoma bizarne situacije da, recimo, zahtjev iz parlamentarne komisije dva mjeseca “putuje” do revizora. Nepojmljivo je da se, kao na traci, daju zelena svjetla za zapošljavanje brojnih stranačkih aktivista i simpatizira, na uštrb onima koji bi brojne poslove, znanjem i stručnošću, uspjeli da završe, kao što se kaže, preko noći.

Ta sreća zaobišla je i oblast ličnih podataka koja je jedna u nizu onih u kojima BiH treba pratiti evropske korake. Nova, jača pravila u oblasti zaštite ličnih podataka u Evropi bi trebalo ovih dana da zažive u praksi, a u BiH mjesecima već se polemiše o tome ko treba da piše novi zakon.

Zaštita ličnih podataka je izuzetno važno pitanje i način na koji se BiH odnosi prema njemu, sudeći prema sadašnjim utiscima, nije primjeran.

Lični podaci građana nikada do sada nisu bili toliko dostupni mnogima i u tome “leže” sve češći prigovori kroz koje oni traže odgovore na to da li su im ovi ili oni smjeli da traže matični broj, kopiju lične karte ili nekog drugog dokumenta i slično.

Zloupotreba i malverzacija sa ličnim podacima ima na svakom koraku, a imajući u vidu da se radi o veoma ozbiljnoj temi, pa i problemu, oni koji se nalaze na spisku zaposlenih u institucijama na nivou BiH moraju da se uozbilje i nađu put iz lavirinta u koji su sami upali. I ovo što je do sada učinjeno, odnosno nije može da ostavi velike posljedice i da samo još jednom potvrdi da ova zemlja nikako ne uspijeva da izađe na pravi put.

Suviše vremena je procurilo u nepovrat, a zaštita ličnih podataka je u današnje vrijeme je jedna od oblasti koja mora da bude u vrhu prioriteta jedne zemlje, a ne na njenom začelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana