Igra zakona i morala

Vedrana Kulaga Simić

Odavno je poznato koje i kolike privilegije za sve i svašta idu uz funkcionerske plate na pozicijama u institucijama BiH, ali daleko od očiju javnosti je odgovor na pitanje da li je kod svih sve bilo u skladu sa zakonima. Ili su do dodatnog novca došli sumnjivim prečicama.

Slučaj Velimira Sakana, visokog funkcionera PDP-a koji je angažovan kao savjetnik u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz RS u Banjaluci, nedavno je isplivao na svjetlost dana.

Sakan, nadaleko poznat kao čovjek iz Kotor Varoša, postao je Dobojlija. Tim potezom ostvario je zakonsko pravo na dodatne naknade u iznosu od 700 KM jer mu je novo prebivalište udaljeno više od 80 kilometara od mjesta rada, što ne bi bio slučaj da je ostao prijavljen u Kotor Varošu.

Svako ima pravo da živi gdje hoće. Adresa svakog pojedinca može biti u Banjaluci, Trebinju, Zvorniku ili bilo kojoj drugoj opštini ili gradu, ali pod uslovom da stvarno živi u novoizabranoj sredini, a ne da mu tamo samo bude adresa.

Jer takvo ponašanje otvara brojne sumnje. Da li je sve bilo samo zbog naknada, ili se radi o nekim drugim motivima, ali to treba da jasno kaže onaj, ona ili oni čije je ime došlo pod lupu javnosti, zakonitosti, pa na kraju i morala.

U Sakanovom slučaju reagovao je i PDP - stranka čiji je član, što je za pohvalu. Bez dilema su zatražili da se odrekne tih dodatnih privilegija i da novac preusmjeri u humanitarne svrhe. Međutim, ako Sakan ostane da živi u Kotor Varošu, ni to nije u redu jer nelegalno stečen novac ne treba ni za humanost. U slučaju da se, s druge strane, i zvanično preseli u Doboj, to pravo na naknade niko ne može da mu ospori.

Zakon je zakon, a moral je nešto drugo. On važi od pojedinca do pojedinca i samo ta osoba može da ga ima ili nema.

Sakanov slučaj je sigurno samo jedan u moru takvih, ne samo u institucijama BiH nego vjerovatno i na drugim nivoima vlasti u ovoj zemlji.

U Parlamentu BiH je prije dvije, tri godine bila pokrenuta priča o tome da li oko 150 zaposlenih u toj instituciji zaista živi na adresama koje su naveli u svojim zahtjevima za nadoknadu troškova prevoza na posao.  Ta "istraga" bi trebalo da bude sprovedena u svim institucijama na svim nivoima vlasti, pa neka epilog svakome posluži na čast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana