Igra sa zakonima

Svjetlana Šurlan

Kako se i u kojem obliku zakoni u Srpskoj (ne)primjenjuju najbolje je pokazao slučaj hapšenja bivšeg direktora "Šuma Republike Srpske" Neđe Ilića, gdje je cjelokupna situacija od početka bila potpuno nejasna.

Prvo hapšenje, pa zatim privođenje da bi mu se uručilo "rješenje o lišenju slobode", pa saslušanje, a zatim puštanje na slobodu put je kojim se Neđo Ilić drugog dana oktobra ove godine kretao uz pratnju policije i tužilaca.

Zatim je u javnost istupio glavni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir, koji je jasno i bez imalo uzdržavanja iznio niz optužbi na rad policije tokom hapšenja Ilića.

Prema tumačenjima zakona od strane tužilaštva, postupak privođenja u ovom slučaju urađen je u potpunosti nezakonito, van procedure i bez znanja tužilaca o vođenju istrage.

S druge strane, pogođeni izjavom, u MUP-u su odmah reagovali saopštenjem tvrdeći da je sve po zakonu, ali pri tome ne želeći da bilo ko od nosilaca funkcija u MUP-u i policiji istupi i objasni javnosti kako je to sve po zakonu urađeno.

Ne želeći da ostanu dužni na tvrdnje i omalovažavanje njihovih postupaka iznesene od strane tužilaštva, u MUP-u su optužili tužilaštvo da nije pristajalo da potpisuje službene zabilješke koje bi bile dokaz da su u svakom momentu i policija i tužilac upoznati sa istražnim radnjama koje se sprovode.

Pitanje koje se nameće je ko se igra sa zakonima i ko ih i kako sve tumači, zašto i jedni i drugi ne iznesu i ne suoče sve argumente, da bi javnost procijenila ko je zakazao. Da li se od hapšenja Ilića i zatim puštanja na slobodu peru i jedni i drugi, optužujući se međusobno?

Ili će ponovo, po starom običaju, kada nemaju objašnjenja, okriviti medije za "preuveličavanje", "bespotrebno dizanje tenzija", "pogrešno tumačenje"... To su već pokušali, bez argumenata i lošim objašnjenjima.

Kakva se poruka šalje javnosti ako jedna institucija kaže jedno, druga drugo? Da stvar bude gora, tu su u pitanju oni organi vlasti u koje bi svi trebalo da imamo povjerenje i da budu garant pravde.

Igra sa zakonima po pravilima poznatim samo jednoj strani u toj igri nije ono što može garantovati vladavinu prava, ma u kako lošem stanju to pravo bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana