Igra sa pasošima

Goran Maunaga

Mnogobrojni problemi u vezi sa pasošima BiH, koji traju od ratnih devedesetih godina prošlog vijeka, ne da nisu tokom tog dugog vremena riješeni, nego su umnogostručeni, pa tako danas imamo situaciju da, recimo, džihadista Nusret Imamović ima dva pasoša BiH na svoje ime, ali sa različitim podacima.

Koliko je tu situacija ozbiljna, dodatno govori podatak da o toj činjenici mi saznajemo od Savjeta bezbjednosti UN, na čijoj crnoj listi je Imamović, umjesto da taj problem riješe domaće bezbjednosne službe koje, eto, nisu zatražile ni raspisivanje potjernice za tim vehabijskim vođom.

Zbog istih tih propusta džihadista, pripadnik Islamske države Osman Kekić, osvanuo je na aerodromu u švedskom gradu Malmeu, iako mu je pasoš oduzet u februaru i iako mu je napuštanje BiH zabranjeno.

Naravno, i u Tuzli i u Malmeu Kekić je službenicima pokazao nov novcijat pasoš, ali, eto, to ovdašnjim nadležnima nije bilo sumnjivo, iako je Kekić ovdje i hapšen i iako je poznat pripadnicima domaćih bezbjednosnih službi.

Ne, to nije bilo dovoljno, pa su ga prepoznali i uhapsili tek Šveđani, iako su ga, činjenica je, vidjeli prvi put. Jer, naravno, evidencije takvih postoje na evropskom nivou. A odakle Kekiću pasoš, niko još nije objasnio.

Da takva situacija s ličnim dokumentima u BiH i te kako odgovara i kriminalcima, pokazala je i međunarodna policijska akcija kodnog naziva "Kruna", koja je sprovedena u BiH, Sloveniji i Hrvatskoj. Osam osoba uhapšenih u BiH osumnjičene su da su kriminalcima širom Evrope prodavali lične podatke građana BiH da bi na osnovu njih izrađivali falsifikovane pasoše i druga dokumenta.

To je posebno opasan segment storije o bh. dokumentima, jer pored zvaničnika koji su dijelili državljanstva i pasoše BiH kome su htjeli, kao i pored kriminalaca koji su u dokumentima koristili ukradene identitete, tu su se na udaru našli potpuno nedužni ljudi - oni od kojih su ukradeni lični podaci, a uglavnom je riječ o licima koja su se odselila iz BiH.     

Saznanje da su kriminalci poput saradnika narko-bosa Darka Šarića dolazili do dokumenata sa ukradenim podacima građana BiH kad svakog čovjeka izazvaće nevjericu, a u šoku će ostaviti one čiji su identiteti i podaci za tu namjenu i ukradeni.  

Ministar Dragan Mektić obećao je da slijedi sprovođenje sveobuhvatne akcije u tom segmentu, odnosno kontrola navoda o duplim pasošima, ali onaj ko imalo poznaje funkcionisanje BiH unaprijed zna da će najodgovorniji za takvo stanje ostati nedodirljivi. A do tada će dokumenta BiH imati ko hoće, koliko ih hoće i raditi s njima šta hoće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana