Ignorisanje vakta

Veljko Zeljković

Ima li išta gore nego ignorisati upozorenja i praviti se lud da se ništa ne dešava? Vjerovatno nema. Komšije i prolaznici vam govore kako vam u kući nešto gori, nazire se vatra i dim, viču vam da zovete vatrogasce, a vi flegmanski odgovarate kako je sve u redu te ih optužujete da dižu bespotrebnu prašinu.

Ova slika toliko je prisutna posljednjih godina u bh. društvu i na političkoj sceni da je postala više nego zabrinjavajuća. Nadležni već godinama ignorišu upozorenja o sve većem prisustvu radikalnih islamista u BiH, ali i vojnih kampova u kojima se vrši obuka najekstremnijih sljedbenika, koji više i ne kriju kako će jednog dana doći vakat.

Ignoriše se i činjenica da su mnogi sa pasošima BiH, ali i oni koji su jedno vrijeme skloništa pronalazili u pomenutim kampovima, učestvovali u mnogim terorističkim akcijama.

Nije ni tajna, a na šta su u svojim izvještajima upozorile mnoge obavještajne službe, a nedavno i hrvatska, kako su se džihadisti, gotovo odomaćili u BiH, praveći paradžemate i od javnosti izolovane enklave u koje ne može ući baš svako.

Problem je još veći, jer se i veliki broj državljana BiH koji je ratovao u Siriji i Iraku pod zastavom Islamske države vratio ili se tek treba vratiti u zemlju.

Određeni obavještajni podaci govore o tome kako i među migrantima koji se preko BiH pokušavaju domoći EU nalazi jedan izvjesni broj “islamskih ratnika” i radikalnih ekstremista.

Pitanje svih pitanje jeste zašto se toliko ignoriše ovaj problem? Zašto se baca prašina u oči?

Da li postoji nekakav plan poput onog predstavljenog u Islamskoj deklaraciji ili se jednostavno radi o političkim igrama bošnjačkih partija?

Pred međunarodnom, ali i domaćom javnošću tim negatorima vjerovatno je lakše pričati o ugroženosti BiH i navodnom velikosrpskom ekstremizmu, nego priznati da je BiH postala svojevrsna baza radikalnih islamista i vehabista.

Kada bi to priznali, onda bi razni “Komšići”, “Džaferovići” i “Izetbegović”i morali odgovoriti na mnoga škakljiva pitanja. Kao prvo, kako su bezbjednosno interesantna lica dobijala bh. pasoše, a onda i šta su pojedini islamski teroristi uopšte radili u BiH, kako tokom proteklog rata, tako i sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana