Identifikacija nestalih

Svjetlana Šurlan

Dio porodica nestalih već 25 godina vodi borbu da njihovi najmiliji budu nađeni i identifikovani, a nadu da će se to desiti poljuljalo im je preseljenje DNK laboratorije od strane Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) iz BiH u Holandiju.

Na ovaj način najgrublje su izigrane porodice nestalih osoba koje su ICMP-u dale povjerenje da obrađuje njihove podatke. Sada su ti podaci odneseni u Hag, a riječ je o uzorcima od oko 70.000 ljudi.

Osim što bi biološki podaci mogli da budu zloupotrijebljeni, u pitanje je dovedena i dalja identifikacija posmrtnih ostataka.

Institucije BiH kasno su se sjetile da reaguju i tek po objelodanjivanju namjere ICMP-a da izmjesti laboratoriju, preduzele su prve korake i formirale tim.

Međutim, laboratorija i sjedište ICMP-a su već u Hagu i jedino što preostaje je da se taj tim dogovori o daljoj saradnji o pitanju identifikacije.

Što se tiče podataka, Savjet ministara BiH ne preduzima ništa jer, kako su naveli, Međunarodna komisija im tvrdi da ima poseban status i da ne podliježe zakonima BiH.

Serveri sa podacima su i dalje u BiH, ali nije sigurno da će tu i ostati…

Još poraznija je činjenica da Savjet ministara BiH prilikom formiranja tima za pregovore sa ICMP-om nije pozvao nikoga od predstavnika institucija Republike Srpske i FBiH da kažu šta imaju i kako bi proces dalje identifikacije mogao da se odvija.

Pri tome niko ne uzima u obzir činjenicu da Srpska ima Zavod za sudsku medicinu opremljen da može da radi taj posao.

Najave da će ICMP 2020. godine završiti bavljenje identifikacijama za BiH, najave su i trajnog gubljenja podataka i nade da će neidentifikovani dobiti ime i prezime.

Do tada će krvni i koštani uzorci navodno biti slati diplomatskom poštom u Hag, gdje će biti analizirani.

Ovo je samo još jedan od noževa u srca porodica nestalih koji će podatke o najmilijima ubuduće čekati od poštara. O pretpostavkama gdje bi uzorci i podaci mogli sve da završe suvišno je i govoriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana