Iće i piće

Vedrana Kulaga Simić

Budžet BiH trpi mnoge želje i hirove armije zaposlenih koji nemilice troše novac poreskih obveznika ove zemlje. U agencijama, direkcijama, kancelarijama i ostalim institucijama na nivou BiH budžetske pare troše za sve i svašta, a zamjerke u revizorskim izvještajima malo ko izgleda i pogleda.

A ti revizorski izvještaji pokazuju da nenamjenskog trošenja novca ima i previše. Probijeni su skoro svi limiti, koji se ponekad čine kao imaginarne linije napisane u budžetskim okvirima tek onako - reda radi.

Mnogo je preporuka revizora iz ove i proteklih godina, nažalost, ostalo samo mrtvo slovo na papiru. Najbolji je primjer trošenje novca za reprezentaciju, jer su pojedinci, iako ih revizori godinama upozoravaju, nastavili da budžetski novac troše i u dane vikenda u kafanama, klubovima, elitnim restoranima i da, bez imalo pardona, cehove dostavljaju na adresu budžeta zajedničkih institucija.

Dokazano i ovjereno pečatima, gomilani su računi zaposlenih, ali koji su odštampani mimo radnog vremena i za aktivnosti za koje se jasno kaže da se ne mogu dovesti u vezu sa obavljanjem svakodnevnih poslovnih zadataka.

Takav nemaran odnos prema novcu poreskih obveznika ove zemlje doveo je do toga da se za četiri godine na ime reprezentacije napravi ceh koji premašuje 14,3 miliona KM.

Godišnje se, dakle, trošilo prosječno više od tri miliona za hranu i piće zaposlenih, kojima je data i ta privilegija da, pored redovne i više nego dobre plate za ove prostore i uslove, dobiju pare da počaste poslovne partnere, ali i sebe.

Isti film stanovnici BiH gledaju godinama, a nadležni su tek prije nekoliko mjeseci uspjeli da se usaglase o pravilima kojima se postavlja zakonski limit do kojeg mogu da idu.

Efikasnost pravilnika kojim je definisano potrošnja novca za reprezentaciju tek treba da se vidi, jer njihova primjena treba da počne od 1. januara iduće godine. Taj dio, dakle, tek dolazi, ali je ostao dio koji se odnosi na netransparentno i nenamjensko trošenje novca u godinama koje su ostale iza nas.

Niko za to nije odgovarao. Odgovornosti nema. Samo računi za popijene kafe, sokove, alkoholna pića i razne vrste jela. Budžet zemlje za iduću godinu, koja samo što nije pokucala na vrata, ne smije da dopusti takav luksuz na njegov račun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana