Iće i piće

Svjetlana Šurlan

Logično bi bilo da takvi restorani i šankovi u institucijama zarađuju, jer u njima jedu i piju oni sa najvišim platama u državi, ali ni to u BiH nije slučaj. Valjda zato što je logično

Po ko zna koji put potvrdilo se da je za jednog stanovnika  BiH najbolje da radi u institucijama BiH, gdje se svi benefiti koje zaposleni može da ima dijele šakom i kapom.

Zato i ne čudi što svako, na sve moguće načine, pokušava da se uhljebi upravo u nekoj od 75 institucija koje nemaju dno kada je u pitanju uzimanje para od građana, a za svoje potrebe. Najčešće lične.

Iako se stalno vrte milioni maraka za ovo, milioni za ono, uvijek nanovo razočarava činjenica kada se zatraže pare za besmislice.

Po automatizmu to se i odobri, a da se niko ne zapita kako narodu izgleda kada pare, koje je teškom mukom zaradio, odlaze na, ni manje ni više, nego na iće i piće onih koji i ne znaju šta znači raditi. U pravom smislu te riječi.

Jedan od takvih zahtjeva odobren je prošle sedmice, i to 120.000 KM Službi za zajedničke poslove institucija BiH za hranu i piće.

Ova služba pruža ugostiteljske usluge institucijama BiH, te rukovodi restoranima i, kako su naveli, šankovima u okviru institucija. Da su raznorazni parlamentarci, ministri, direktori, zamjenici, savjetnici i drugi činovnici pojeli i popili nekoliko hiljada ove godine, pa da im se i da nešto para.

Ali to nije slučaj, Služba je ove godine na raspolaganju imala više od 13 miliona maraka, ali nije poznato na šta ih je sve potrošila i koliko je završilo u šankovima i mimo njih.

Logično bi bilo i da takvi restorani i šankovi zarađuju, jer u njima jedu i piju oni sa najvišim platama u državi, ali ni to u BiH nije slučaj. Valjda zato što je logično.

Iako su revizori utvrdili da nema preciznih podataka da li Služba zaista troši ili zarađuje, to ipak nije omelo ministre da im odobre traženi iznos.

Najprije su se, vjerovatno, vodili činjenicom da sutra neće moći popiti kafu, doručkovati, pa onda redom uživati u čarima državnog posla, ako ne odobre pare. A to što se one ne troše transparentno i što se ne zna njihov krajnji korisnik, s obzirom na to da ni javne nabavke nisu čiste, to ministre ne zanima.

Važno je da je njima i onima koji rade za njih potaman, a poreskim obveznicima od kojih se finansiraju kako bude. Rukovodioci institucija BiH se ionako prema privrednicima ponašaju po sistemu "uzmi dok ima", a kad ne bude "to je zbog svjetske ekonomske krize i treba sačekati da prođe".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana