I vrijeme je stalo

Darko Momić

U nedjelju u tri časa iza ponoći kazaljke treba pomjeriti jedan sat unazad i preći na zimsko računanje vremena koje traje do posljednjeg vikenda u martu naredne godine. Evropski parlament je 4. marta ove godine usvojio odluku kojom se ukida pomjeranje sata od 2021. godine. Tom odlukom članicama Evropske unije ostavljeno je da same izaberu da li će koristiti ljetno ili zimsko računanje, pa će zemlje koje se odluče za ljetno računanje sat posljednji puta pomjeriti posljednje nedjelje u martu 2021, a one koje budu željele da zadrže zimsko računanje to će uraditi u oktobru 2021. godine.

Većina evropskih zemalja još nije donijela odluku za koje računanje vremena će se opredijeliti, pa još traju usaglašavanja između zemalja članica o tome da se postigne saglasnost, izbjegne šarolikost vremenskih zona i postojanje “vremenskih ostrva” i osigura pravilno funkcionisanje jedinstvenog tržišta. Ne treba sumnjati da će evropski ministri saobraćaja o tome postići saglasnost, već se postavlja pitanje šta će biti u ovoj nakaradnoj državnoj tvorevini.

Drugim riječima, pitanje je šta će se desiti kada BiH bude morala da donese odluku o tome za koje računanje vremena će se opredijeliti. Kao prvo, nikome u ovoj zemlji nije jasno ko treba o tome da donese odluku i koja institucija je nadležna da kaže “BiH će od 2021. godine tako i tako računati vrijeme”. Savjet ministara, pogotovo ovakav kakav je u tehničkom mandatu i bez legitimiteta, sigurno nije prava adresa. Tročlano Predsjedništvo BiH bi možda moglo da bude nadležno za to, ali s obzirom na to da odluka o tome može da se tretirao kao određena vrsta međunarodnog sporazuma na koji postoji pravo veta, to je već problem u najavi, jer srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku zbog svega što doživljava u Sarajevu ne treba mnogo da stavi veto na bilo koju odluku koju donesu Željko Komšić i Šefik Džaferović. Čisto da ih nervira zato što ništa drugo nisu ni zaslužili.

Parlament BiH, je li, ne funkcioniše, a i kada bi počeo da radi, opet se postavlja pitanje koja parlamentarna komisija bi prva trebalo da raspravlja o računanju vremena. A onda da prođe i Dom naroda, iako se ne treba ne nadati da u nekom od klubova naroda neće ocijeniti da je povrijeđen vitalni nacionalni interes Srba, Hrvata ili Bošnjaka.

Dalje, Institut za metrologiju BiH, koji bi po prirodi posla takođe mogao da ima neku ulogu u kreiranju odluke o računanju vremena, sigurno nema kapacitet da sam donese tako krupnu odluku, tako da sve govori da BiH preostaje sve manje vremena. Što u suštini nije ni važno, jer kako je krenulo, većina običnih građana svakako će 2021. godinu dočekati u nekoj od zemalja u kojoj se bar zna kako se računa vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana