I u EU preko “štele”

Milijana Latinović
I u EU preko “štele”

Već skoro deceniju i po BiH pokušava da postane dio velike evropske porodice. Imajući u vidu činjenicu da za sve ovo vrijeme nije uspjela da obezbijedi ni status kandidata, i više je nego jasno da u ovoj zemlji ne funkcioniše sve onako kako bi trebalo na tom evropskom putu.

Iako je prošlo toliko vremena, ne treba nikoga da čudi to što smo od EU možda dalje nego ikada. Zapravo se nikada BiH nije istinski ni potrudila da krene naprijed, da gleda u budućnost i da dosegne evropski nivo.

BiH je i dalje zarobljena u okovima raznoraznih politika koje joj prekrajaju sudbinu, saplićući je na putu ka zacrtanom cilju. U ovoj zemlji apsurda malo kada je sve funkcionisalo kako treba i u veoma rijetkim situacijama su oni koji vode BiH bili složni i radili za dobrobit naroda koji ih je birao na rukovodeće pozicije.

Mnogo je više situacija u kojima su se hvatali za vratove, krvili se i iz inata ne slagali upirući prstom u one druge, kriveći druge, a pravdajući sebe. Uvijek ista priča. Inaćenje i traženje krivaca je ono u čemu su oduvijek bili najbolji.

Osim toga, ima još nešto u čemu im nema ravnih. Rješavanje svega preko “štele”. To je toliko postalo normalno u BiH da bi ovi koji nam kroje sudbinu i u Evropsku uniju preko veze.

Ali ne ide. A i kako bi išlo kad BiH ne može i ne želi ni sa prvim komšijama da jača veze, da podiže ekonomski standard i radi za bolje sutra svojih građana. Kad ne može sa komšijom (Srbijom), kako će sa jednom Njemačkom ili Austrijom?

Iako su privrednici i u Srpskoj i u FBiH zainteresovani i žele da budu dio inicijative “Otvoreni Balkan” zajedno sa privrednicima iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, jer razumiju da bi im to donijelo brojne pogodnosti, milionsko tržište, nula minuta čekanja na granici, zapošljavanje bez posebnih dozvola i viza... političari u Sarajevu neće ni da čuju.

Po navici, upiru prstom u Srbiju, smatraju da je “Otvoreni Balkan” samo paravan za stvaranje “velike Srbije” i šta sve ne.

O ekonomskom prosperitetu, saradnji, napretku ne žele ni da razmisle, a kamoli da urade nešto da bi građanima u BiH bilo bolje.

Oni bi, kažu, u Evropsku uniju. A ni za to nisu spremni, što se potvrđuje već godinama. Jer da jesu, za deceniju i po usaglasili bi se oko svega što Evropa traži. Ako bi kako moglo preko “štele”, e u tome bi sigurno uspjeli. Ali ne ide, ne sa velikim igračima.

Ovakvi kakvi smo, Evropi i ne trebamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana