I? Šta sad?

Vedrana Kulaga Simić
I? Šta sad?

BiH je ugledala evropski put prije gotovo dvije decenije, a kad je zvanično i zagazila, mahom je vrijeme provodila tapkajući u mjestu ili po principu - jedan naprijed, dva nazad.

Ako se iko naslušao silnih priča da je njegova budućnost u Evropskoj uniji, to je definitivno ovaj dio Balkana, popularnije “prekršten” u “zapadni”, ali su te ohrabrujuće poruke uvijek išle u paketu s nekim uslovima. Veoma često nemogućih u datom trenutku pa i na duže staze.

A onda se desio rusko-ukrajinski sukob koji je, po svemu sudeći, promijenio poglede zvaničnog Brisela na politiku proširenja da bi, na prvom mjestu, Unija ojačala svoju poziciju.

Tako je u četvrtak, kasno poslijepodnevne, odjeknula vijest da je BiH sada i zvanično zemlja sa statusom kandidata za punopravno članstvo u EU. Kako su prolazili minuti, redale su se jedna za drugom, što iz Unije, što s domaćih adresa, poruke da je riječ o istorijskom danu i za jednu i drugu strani, ali i da bi sada trebalo raditi više nego ikada ili ponovo slijedi, ovaj put, možda i duže tapkanje u mjestu.

Malo je onih koji mogu poreći da je davanje kandidatskog statusa BiH dobar i iznuđen gest evropskih zvaničnika nego što je posljedica onoga što je u ovoj zemlji urađeno proteklih nekoliko godina na polju ispunjavanja uslova koje je Brisel postavio pred domaće zvaničnike.

Dodatna potvrda toga, možda i ključna, leži u činjenici da je BiH zemlja u kojoj konce još drže stranci. I u vidu troje sudija koji sjede, ali i odlučuju po predmetima koji dolaze u Ustavni sud BiH i u postojanje kancelarije gdje je i dalje visoki predstavnik.

Međutim, bilo bi suludo ne pozdraviti dodjelu statusa kandidata, posebno ako će to značiti dalji vjetar u leđa razvoju ekonomije i investicijama, da bi jednog dana, a po mogućnosti u skorijoj budućnosti, BiH i zaista postala dio evropske porodice pod krovom Unije. Sa svim svojim vrijednostima.

Ali pravi posao tek slijedi. I niko ne zna kada će biti završen. Iskustvo zemalja iz okruženja ne uliva nadu, ali možda Evropa nastavi s promjenom politike pa nam se ponovo sreća osmijehne.

U ovom momentu jedna stvar je nesporna. BiH, odnosno njeni lideri moraju da popravljaju stanje, ne na silu i isključivo zbog zahtjeva iz Brisela, nego zbog onih građana koji još pod ovim dijelom neba vide svoju budućnost.

To je ključ uspjeha i ove zemlje i njenih naroda. Mi, zarad sebe, moramo da se poštujemo i da oni koji nas predstavljaju na političkom polju ne traže da im se da ništa više od onoga što im je dato ustavnim okvirima.

Svaki od konstitutivnih naroda ima svoje poglede na određene stvari i sve su prilike da se to neće promijeniti preko noći. Ali vjerujem da svi žele bolju budućnost, a ka tome vodi put razumijevanja i dogovora. Preglasavanje i nerealne želje su se, u nebrojeno puta do sada, pokazali kao slijepa ulica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana