I radnici imaju dušu

Milijana Latinović

Neradna nedjelja za trgovce u Republici Srpskoj i dalje je samo san, iako se u posljednje vrijeme za taj slobodan dan vodi sve jača borba.

Nakon što je Crna Gora na trgovine "stavila katance" nedjeljom kako bi zaposleni imali dan za odmor, inicijativu za zabranu rada tim danom pokrenula je i Srbija.

U Srpskoj nema ništa novo. Trgovine, pekare i drugi slični objekti rade i dan i noć, pa čak i u dane republičkih praznika.

Za zaposlene u tom sektoru slobodna nedjelja ili slobodan dan praznikom do sada je bila samo nedosanjana želja. Ta želja još više je postala nemoguća proteklih godina kada su u Srpsku pohrlili veliki trgovački lanci kojima je radno vrijeme i do 22 časa.

Međutim da nije baš sve crno pokazuje primjer Višegrada, prve lokalne zajednice u kojoj su radnu nedjelju poslali u prošlost. Naime, čelni ljudi te lokalne zajednice konačno su shvatili da i radnici imaju dušu i početkom ovog mjeseca na snagu je stupila odluka o zabrani rada. Iako je bilo osporavanja od strane poslodavaca, radnici su izvojevali pobjedu i konačno malo odahnuli. Sličan potez povukao je i Mrkonjić Grad.

Sindikalci koji se žustro bore za prava zaposlenih odlučni su u namjeri da već od iduće godine potezi koje su povukle ove dvije opštine postanu praksa širom Srpske.  Zbog toga su uputili inicijativu Savezu opština i gradova da razmotre njihove prijedloge pa da se za početak nedjeljom radi samo u prvoj smjeni.

Uporište u svojoj namjeri imaju u podršci građana koji mahom žele neradnu nedjelju, a kako i ne bi kada je i radna sedmica odavno daleko od one zakonske koja bi trebalo da traje 40 radnih sati. Prekovremeni rad je slabo ili nikako plaćen, a mnogi poslodavci krše zakon i poslovne objekte ne zatvaraju ni u vrijeme praznika. Žalosno je što zaboravljaju da su radnici ti koji radom i trudom donose zaradu. A svaki taj radnik ima porodicu i treba slobodan dan da bi proveo vrijeme s najmilijima ili bar da se odmori i spremno zakorači u nove radne pobjede.

Cijenjen i poštovan radnik daje sve od sebe i ništa mu nije teško, ali to do uha mnogih poslodavaca ne dolazi ili jednostavno ne žele da čuju. I nije rad na praznike i nedjeljom problem samo u trgovini. I u drugim djelatnostima se suočavaju sa istim mukama.

U mnogim preduzećima radnik je, nažalost, rob koji treba samo da radi, radi i radi i pri tome zaboravi sva prava koja mu zakonom pripadaju. Vrijeme je da poslodavci okrenu ploču i učine sve što je u njihovoj moći kako bi sačuvali vrijedne i kvalifikovane radnike.

U suprotnom, autobusi koji idu ka evropskim prestonicama i u narednim godinama biće pretrpani, a izloge trgovina "krasiće" oglas "tražimo radnike".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana