I poslije PIC-a PIC

Željka Domazet
I poslije PIC-a PIC

Upravni odbor Savjeta za primjenu mira u BiH (PIC) neće ni ovog puta donijeti nikakva spektakularna rješenja ni odluke za zemlju, a pogotovo ne odluku o zatvaranju, odnosno o transformaciji Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR).

Potvrdio je to i visoki predstavnik za BiH Valentin Incko koji je juče uoči početka sastanka kazao da do idućeg proljeća nema ništa od odluke o odlasku OHR-a.  

Juče su članice PIC-a razgovarale i sa liderima partija u BiH koji su iznijeli svoje stavove. Stranke iz RS i dalje naravno, ostaju pri tome da OHR konačno treba da ode iz zemlje, dok bošnjačke partije i dalje zagovaraju tutorstvo nad zemljom.

Potom su se članovi UO PIC-a zatvorili iza kapija OHR-a da bi odlučivali o pitanju imovine, stranim sudijama i tužiocima, Mostaru... Nije teško pogoditi da će najvjerovatnije donijeti zaključak da je u BiH napravljen određeni napredak, ali da nije još uvijek dovoljan da bi zemlja išla dalje bez OHR-a.

Javnost će poslije toga nanovo slušati ovakve i onakve izjave domaćih političara i sve će biti isto kao i mnogo puta do sada - BiH, međunarodna zajednica a posebno Evropska unija će ići različitim stazama.

Ovo zasjedanje PIC-a dočekalo je neriješeno pitanje raspodjele državne imovine i zakona o njoj i neka druga manje bitna pitanja koja se uvijek, ako neko želi mogu "naduvati", pa će se naprosto PIC još neko vrijeme baviti BiH, njenim podjelama, razlikama i suštinskim nedostatkom dijaloga.

Kako je već izvjesno da se OHR neće zatvoriti i da će u BiH ostati visoki predstavnik, valja imati na umu da će se iduće zasjedanje PIC-a održati u izbornoj godini u kojoj će se lideri političkih stranaka uglavnom dodvoravati svom biračkom tijelu i neće previše mariti za unutrašnji dijalog i dogovor.

Zbog svega toga ni međunarodnoj zajednici ni njenim izaslanicima u BiH se nije previše žurilo sa donošenjem konačnih odluka da BiH prepuste njenim zvaničnicima i konstatuju da je pomak koji je postignut u BiH dovoljan za gašenje OHR-a.

A i zbog čega bi jer se velikih plata i ugodnog života niko lako ne odriče, a neosporno je da je svima onima koji su našli uhljebljenje u OHR-u i komotno i dobro.

Sve u svemu već viđeno. I poslije PIC-a ponovo PIC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana