I lijekovi luksuz

Dragana Orlović

Zdravlje nema cijenu, ali zato lijekovi i te kako imaju! U ovu činjenicu, nažalost, uvjerio se svaki stanovnik RS i BiH koji je zatrebao ljekarsku pomoć ili uslugu apotekara.

 

Da su lijekovi u apotekama i više nego skupi, dovoljno pokazuje podatak da je kod nas potrebno i do tri puta više novca izdvojiti za pojedini lijek u odnosu na susjedne zemlje. Razlika je posebno izražena kod cijena lijekova za kardiovaskularne bolesti, koje su čak za 200 odsto više u BiH u odnosu na Hrvatsku. Pitate se, kako je to moguće?

Neefikasan sistem utvrđivanja cijena i nabavke lijekova najveći je uzrok što se cijene istih lijekova u BiH i u zemljama u regionu drastično razlikuju, navodi se u izvještaju Svjetske banke za 2011. godinu.

Prema ovom izvještaju, cijene lijekova znatno variraju i između Republike Srpske i FBiH, a prema statističkim podacima, stanovnici u Srpskoj imaju "više sreće" ako se razbole, jer deset od 13 lijekova za kardiovaskularne bolesti imaju višu cijenu u FBiH nego u RS, a u nekim slučajevima ta cijena je viša i do 50 odsto.

Ipak, to nije razlog da nadležni ne preduzmu dodatne mjere da bi se što bolje i efikasnije regulisale cijene lijekova na ovim prostorima, odnosno da bi se one bar izjednačile sa zemljama regiona.

Neprihvatljivo je da je prodaja lijekova postala unosan biznis, koji iz godine u godinu cvjeta, jer se potrošnja medikamenata svakodnevno povećava.

Sa niskim platama i visokim cijenama došlo je vrijeme kada su lijekovi postali "luksuz", a biti bolestan privilegija samo onih koji imaju novca.

Zato nadležni reagujte! Možete da smanjite marže, koje na lijekove u maloprodaji iznose i do 20 odsto, a u veleprodaji osam odsto. A tu je i PDV. Srpska već dugo predlaže da se poreska stopa na osnovne životne namirnice i lijekove smanji, a da se to kompenzuje povećanjem nameta na luksuzne proizvode. Nažalost, za to nije dobila podršku na nivou BiH, zbog čega će građani ove zemlje nastaviti skupo da plaćaju ono od čega im život zavisi - hranu i lijekove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana