I krediti na čekanju

Danijela Bajić

Velika neizvjesnost zavladala je i na finansijskom tržištu. Zbog virusa korona stanovništvo BiH masovno bježi od novih zaduženja kod banaka.

O tome najbolje govori činjenica da su krediti građana u bankama u BiH na kraju maja iznosili 9,79 milijardi maraka, što je trostruko manje u poređenju sa povećanjem zajmova u odnosu na prethodne godine.

Da je đavo odnio šalu najbolje znaju stanovnici BiH, koji su mnogo ranije podigli neki kredit pa su sad silom prilika morali da zatraže moratorijum na njegovu otplatu, a takvih će, kako je krenulo, biti sve više.

Krediti za novi automobil, putovanje, pa i nekretninu, osim ako nije baš neophodna, trenutno čekaju bolja vremena. Građani su maksimalno oprezni i sve rjeđe se odlučuju na kredit, a kako i ne bi kada svakodnevno širom BiH pljušte otkazi i zatvaraju se firme zbog krize uzrokovane pandemijom.

Nikome nije jasno do kada će ova kriza trajati i šta će biti na jesen za kada su epidemiolozi najavili još jači udar virusa korona i to ne sam nego s mnogobrojnim “prijateljima” - gripom, malim boginjama i drugim infekcijama. Sad svi samo gledaju da iz svega ovog izvuku živi glavu, a za sve ostalo će biti vremena.

S obzirom na to da nastavak krize povećava neizvjesnost za buduću egzistenciju, posljedično se od novih zaduženja kod banaka uzdržavaju i poslodavci. To smanjenje zaduženosti javnih i privatnih preduzeća ne treba da bude čudno, s obzirom na to da biznisa i nema previše i da mnogi sektori privrede ne rade.

Na samom početku krize izazvane epidemijom virusa korona bilo je došlo i do intenzivnijeg povlačenja depozita stanovništva, i to isključivo depozita manjih iznosa. Na sreću bankara situacija se, kada je riječ o tom pitanju, sada postepeno vraća u normalu. Možemo se nadati da će se uskoro i sve ostalo vratiti u normalne tokove, da će poslodavci stati na svoje noge, čime će radna mjesta i plate radnika biti koliko-toliko sigurne.

A da bismo sve to postigli, svi zajedno treba da se pridržavamo propisanih mjera i na taj način spriječimo širenje virusa korona, jer je samo tako možemo pobijediti. Šteta se nekako može i nadoknaditi, samo neka je živa glava.

Osim toga, na sceni je prisutan apsurd - bez obzira na suzdržanost i opreznost, poslodavci i građani se ni krivi ni dužni ipak zadužuju. Ako ne iz prve onda iz druge ruke, jer su zbog krize nadležni odlučili da je zaduživanje neminovno - pa ćemo kao poreski obveznici te kredite ipak vraćati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana