I jare i pare

Dragana Orlović

Jednom broju narodnih poslanika, kao i odbornika u Republici Srpskoj jučerašnja vijest da je Vlada RS usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS sigurno nije stigla kao dobra. Naprotiv!

Ovaj zakon kojim se predviđa da izbrani predstavnici vlasti ne mogu istovremeno biti na funkciji u javnim ustanovama, loša je vijest. Naravno, za pojedince!

Kako i ne bi bila, kada od sada pored obavljanja skupštinskih dužnosti (za šta mjesečno primaju i do 3.000 maraka), neki od njih neće moći da obavljaju funkcije direktora preduzeća, filijala, menadžera, načelnika odjeljenja u lokalnoj vlasti i ko zna čega još!

Kako će uspjeti da žive od jedne funkcije, odnosno plate, kada su do sada navikli da primaju dvije iz budžeta? Pitate li se vi? Ne! Ali oni sigurno da.

Državne jasle sa kojih je do sada nemali broj poslanika, načelnika odjeljenja, odbornika, uzimao i više nego što bi trebalo, polako presušuju. Pa red je i bio da oni koji su se pokazali, jel, sposobni da sjede na dvije stolice istovremeno, ostanu bez jedne.

Ipak, na časak ću ih zanemariti (da, te pojedince) i zaista od srca prvi put pohvaliti jedan zakon, odnosno, nacrt zakona.

Vjerujem da su ga i mnogi stanovnici Srpske koji mjesečno primaju tek nekoliko stotina maraka i jedva sastavljaju kraj sa krajem, takođe sa oduševljenjem prihvatili.

Vjerujem da su ga pozitivno prihvatili i oni koji zarađuju mnogo i oni koji zarađuju malo. I penzioneri, i učenici, i studenti.

Svakako da je za pohvalu to što je ovim izmjenama predviđeno. To da odbornici skupština opština ne mogu više biti i na drugim funkcijama, ni u republičkim ni u lokalnim institucijama, jer je dosadašnjim zakonom bila ostavljena mogućnost da odbornici mogu biti u nekoj od institucija na republičkom nivou.

Da, znam da je teško "pogodio" one pojedince (ne smijem ipak da ih mnogo zanemarujem) što su ostali bez dvije funkcije, ali moraće da se snađu. Jer zakon je jasan i isti za sve!

Kako za Branka, Borisa, Veljka, Zlatka, Nikolu, tako i za Radmilu, Vericu ili tamo neku Draganu.

Ne mogu i jare i pare. Možda i mogu, ali očigledno ne dovijeka, gospodo draga!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana