I boršč na crnoj listi

Veljko Zeljković

Ekonomski rat između Istoka i Zapada, a zbog situacije oko Ukrajine, rasplamsava se svakim danom sve više. Udara se iz svih “artiljerijskih” oružja pokušavajući kazniti Rusiju zbog njene vojne akcije u Ukrajini. One se, međutim, poput bumeranga vraćaju pošiljaocu, a prije svega Evropi koja sve više dolazi u poziciju kolateralne štete.

 

Cijene goriva u Austriji i Njemačkoj dostigle su čak cijenu od tri evra po litru. Fabrike se zatvaraju, a rafovi sa osnovnim životnim namirnicama u Španiji gotovo da su prazni.

Stručnjaci upozoravaju kako bremenita vremena tek predstoje zbog nedostatka mineralnih đubriva, koja postaju poput suvog zlata. Jesenja sjetva, ali i predstojeća proljetna u većini zemalja jeste pod velikim znakom pitanja.

Situacija se dodatno komplikuje ako se zna da su Rusija i Ukrajina najveće evropske žitnice. Iz Moskve i Kijeva je već saopšteno da će svoj izvoz znatno ograničiti, pa čak i obustaviti.

Ukoliko bi se ostvario i najcrnji scenario da Rusija zavrne slavine evropska ekonomija bi doživjela potpuni kolaps koji bi je vratio u neko kameno doba.

Da do toga ne bi došlo, Amerika obećava “pomoć” Evropi u energentima, te tako više neće biti zavisnosti od ruskog gasa, već samo od američkog. To što je on mnogo skuplji, koga brine. 

Igraju se opasne igre, ogrnute u plašt solidarnosti prema ukrajinskom narodu i sijeku grane na kojima se sjedi. Amerika na sve to gleda sa bezbjedne razdaljine, izbjegavajući donošenje odluka koje bi suštinski mogle pogoditi njenu ekonomiju i privredu.

To se uostalom moglo vidjeti i na primjeru ruskog plutonijuma kojeg SAD i danas kupuju jer im je neophodan za funkcionisanje nuklearnih elektrana.

Nikog ne brine ni to što ovaj ekonomski, prati i nezapamćeni medijski rat, ali i jedna rusofobija koja graniči s kliničkim oblikom. Kažnjavaju se ruski sportisti, dirigenti, obični ljudi i omalovažava ruska kultura, jezik, pismo... Kompanija “Meta” je pak odlučila da korisnicima svojih platformi dozvoli pozivanje na ubijanje Rusa.

U nekim istočnonjemačkim gradovima se čak više ne može kupiti ni boršč. Kuda sve to vodi, da li svijet kolektivno gledajući klizi kao jednom sveopštem ludilu?

Nažalost, Ukrajina je nasjela na razna obećanja i šarene laže zapada. Manipulisao je ovom zemljom i tada i sada. Valjda će to shvatiti i u Kijevu, dok ne bude kasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana