Hvala!

Vedrana Kulaga Simić

Republika Srpska, kao i gotovo sve druge zemlje na svijetu, još bije bitku sa virusom koji je blokirao planetu i koji će kada sve prođe, a proći će, označiti neki novi početak za čovječanstvo.

Protekli dani u svijetu, ali i u Republici Srpskoj bili su u znaku brojeva o zaraženima “kovidom 19”, oporavljenima, ali i onima koji, nažalost, nisu uspjeli da se izvuku iz njegovih kandži uprkos nadljudskim naporima svih medicinskih radnika da ih održe u životu.

Medicinari ovih dana, a sigurno je da će i u idućim, igraju uloge života. Oni su tu na prvoj liniji odbrane i ovo što sada rade, te način na koji se u našim bolnicama bore sa izuzetno jakim protivnikom, kojeg do sada nisu poznavali, je za svaku pohvalu.

Oni, svakako, samo rade svoj posao, ali to rade natprirodno dobro ako se u obzir uzmu uslovi u kojima rade i “sposobnosti” virusa sa kojim se susreću prvi put i pred kojim su pokleknule daleko opremljenije zdravstvene ustanove širom planete.

Naši brojni doktori, medicinske sestre i mnogi drugi neumorno danima rade. Smjena skoro da i nema. Rade do posljednjih granica izdržljivosti kako bi se što više stanovnika testiralo, a zaraženih oporavilo. Oni su heroji pandemije koji svakodnevno virusu, kao na tacni, serviraju i svoje živote dok se trude da na najbolji način opravdaju zakletvu koju su položili kada su prihvatili doktorski poziv kao svoj.

Naša obaveza je da im zahvalimo i zahvaljujemo koliko možemo. Jedan od načina je skroman, ali iz srca. To je večernji aplauz za njih. Svaki naredni je jači od onog prethodnog i tako iz dana u dan. To je naša poruka njima da nisu sami. Da mislimo na njih. Da razmišljamo kako im je na prvoj liniji i kada konačno, nakon sati i sati, skinu skafandere, maske i drugu zaštitnu opremu. To je znak naše podrške njima u borbi protiv “kovida 19” sa željom da sve ovo brzo ostane iza nas i da i oni, mirniji, dođu svojim najmilijima. Bez strepnje da bi ono najgore moglo da se dogodi.

Plate medicinara su daleko ispod onoga što oni zaslužuju jer i tokom redovnog i vanrednog stanja spasavaju živote. A to je najvrednije na ovoj planeti.

I zato će im najavljena jednokratna pomoć od 1.000 maraka od Srpske biti veoma značajna. Možda, u ovoj situaciji, ne toliko što je riječ o 1.000 KM, o sumi o kojoj mnogi mogu samo da sanjaju, već zato što je Republika pokazala da vidi i cijeni njihov rad, trud i sve što rade u ovim preteškim danima.

I ovaj put, hvala im na svemu što su do sada uradili za nas, ali i na onome što će još uraditi za nas dok konačno ne vidimo leđa virusu.

Oni su naši heroji, a na nama je da, dok taj dan ne dođe, budemo svi svoji heroji i ostanemo kod kuće jer ćemo tako ljekarima pomoći da što prije skinu skafandere i odahnu, a svojim najmilijima da ponovo žive punim plućima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana