Huso i Dane

Darko Momić

Husein Mujanović, oficir Armije RBiH i upravnik ratnog logora u sarajevskom naselju Hrasnica, uhapšen je krajem jula na graničnom prelazu Uvac između BiH i Srbije. Mujanović je uhapšen po potjernici MUP-a Srbije, a na teret mu se stavljaju zločini nad srpskim civilima u Hrasnici i Sokolović koloniji. Određen mu je tromjesečni pritvor i nalazi se u pritvoru u Beogradu.

- Ko god poznaje mog muža svjestan je o kakvom se čovjeku radi i kako se ponašao tokom rata i zna da ništa loše nije učinio. Husein je u proteklih 20 godina nebrojeno puta prelazio granicu i nesmetano ulazio u Srbiju. Nikad mu nisu ni automobil detaljno pregledali, a kamoli da ga hapse za ratne zločine. Nadamo se svi da će istina izaći na vidjelo i da će pravda pobijediti - rekla je poslije hapšenja njegova supruga Mirsada.

Tačno mjesec prije Huseina 30. juna, ali na drugoj strani u Ličkom Petrovom Selu u Hrvatskoj uhapšen je Dane Lukajić, oficir Vojske Republike Srpske. Lukajića u Hrvatskoj sumnjiče da je kao jedan od upravnika ratnog logora na Manjači počinio ratni zločin nad ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti. Određen mu je tromjesečni pritvor i nalazi se u pritvoru u Zagrebu.

- U šoku sam! Moj suprug je kao oficir bezbjednosti 40 godina radio časno i profesionalno i ne postoji nijedan osnov za ovakav potez hrvatskih vlasti. Dane je u proteklom ratu bio pripadnik Komande Prvog krajiškog korpusa VRS i u više navrata je svjedočio u Haškom tribunalu i u Sudu BiH i niko ga nije optuživao za zločine za koje ga sada optužuju. Odlazio je u Hrvatsku nebrojeno puta i nikada nije imao nikakvih problema - rekla je poslije hapšenja njegova supruga Ružica.

Nema potrebe pitati vidite li kakvu sličnost u ova dva slučaja, jer je previše očigledna, prije svega u izjavama Mirsade i Ružice koje se brinu za svoje muževe.

Da vidimo u čemu je razlika? Razlika je što je na jednoj strani uhapšen Srbin koji se tereti za zločine nad Hrvatima, a na drugoj Bošnjak koji se tereti za zločine nad Srbima. Sada bi trebalo uhapsiti nekog Hrvata koji se tereti za zločine nad Bošnjacima i - mirna Bosna.

Nema veze što je i od jednog i od drugog i od eventualnog trećeg zločina prošlo više od 25 godina ili četvrt vijeka. Što bi, malo parafrazirano, rekao veliki Andrić: - Tamo gdje prestaje logika, počinje predizborna kampanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana