Humanost ruši prepreke

Milijana Latinović

Republika Srpska je desetu godinu zaredom na donatorskoj večeri “S ljubavlju hrabrim srcima” ispit humanosti položila čistom desetkom. Građani od Novog Grada do Trebinja još jednom su u duhu praznika i darivanja pokazali da “kad se male ruke slože, sve se može”.

Darujući svoje malo u plemenitoj misiji da se za djecu sa poteškoćama u razvoju izgrade dnevni centri u Banjaluci i Trebinju, pomjerili su granice ljudskosti i dobrote i humanošću postavili temelje za sigurna utočišta za najmlađe.

Ova plemenita akcija, koja je prvi put organizovana 2010. godine na inicijativu tadašnjeg predsjednika Republike Milorada Dodika, opstala je i živi zahvaljujući humanistima s obje strane Drine, jer osim institucija Srpske, koje su uvijek bile tu za najmlađe i građana, Vlada Republike Srbije najveći je pojedinačni donator u ovoj akciji.

Ovim ispitom humanosti Srpska već godinama vraća osmijehe na lica mališana koji uz podršku armije humanista koračaju u bezbrižnije djetinjstvo.

A da je i te kako imalo smisla okupljati se svakog decembra posljednjih deset godina i boriti se za svaki maleni osmijeh, svjedoče “roditeljska kuća”, Centar “Za majku i dijete”, “Čika Gvozden” i Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, sistemska rješenja koja su ulila nadu oboljelim djevojčicama i dječacima i njihovim roditeljima. Uz svu ljubav i podršku koje su potrebne djevojčicama i dječacima na putu ozdravljenja, i najmanji korak bez novca potrebnog za liječenje bio je nemoguć.

Osnivanjem Fonda solidarnosti nemoguće misije postale su moguće, a snovi o srećnijem i bezbrižnijem djetinjstvu postali su java. Neizvjesnost zbog nedostatka novca bez kojeg je nemoguće i zakucati na vrata inostranih klinika konačno je pobijeđena, a liječenje najmlađih ne zavisi više od broja poslatih SMS poruka ili poziva na humanitarne brojeve. Desetine mališana dobilo je šansu zahvaljujući Fondu, a da je njegovim osnivanjem povučen pravi potez, najbolje svjedoče oni koji su se istrgli iz kandži opake bolesti.

Zbog svega što je urađeno za ovih deset godina humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” opravdala je svoje postojanje i neraskidivim vezama povezala građane iz svih krajeva Srpske.

Ujedinjeni u dobroti, plemenitosti i solidarnosti, kakvi smo bili ove godine na Djetinjce, treba da budemo i svakog drugog dana, da se sjetimo da smo ljudi u dobru i u zlu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana