Humanost ponovo na ispitu

Milijana Latinović

Građani Republike Srpske su nebrojeno puta do sada udruženim snagama pomjerali granice dobrote i saosjećanja sa najmlađima kojima je njihova pomoć bila prijeko potrebna.

U humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” sva srca širom Republike kucala su kao jedno, a ispit humanosti položen je čistom desetkom, devet godina zaredom. Kako i ne bi kada se u tu plemenitu misiju, predvođenu najvišim institucijama Srpske, svake godine uključi armija onih koji humanošću dobijaju svaku bitku za osmijeh mališana i njihovo srećnije djetinjstvo.

Sve prethodne donatorske večeri organizovane su na izmaku godine, uoči novogodišnjih praznika pa je humanost građana još više dolazila do izražaja, kao kruna svega što je urađeno tokom godine, ono što se pamti i o čemu će se pričati i u novom ljetu.

Zahvaljujući plemenitosti mnogih tokom proteklih akcija sakupljena je pomoć za djecu oboljelu od malignih bolesti, mališane sa poteškoćama u razvoju, djevojčice i dječake oboljele od dijabetesa, zatim djecu sa autizmom, te njihove vršnjake sa rijetkim oboljenjima. Najjače su odjeknule akcije zahvaljujući kojima su utvrđena dugoročna rješenja koja će doprinositi svim budućim generacijama. U tim akcijama sakupljeno je najviše novca. Izgrađena je Roditeljska kuća u Banjaluci za smještaj djece oboljele od malignih bolesti i njihovih roditelja, kao i Centar “Za majku i dijete” u kojem mališani sa poteškoćama u razvoju mogu dobiti svu stručnu pomoć. Osim toga, osnovan je Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, čime je roditeljima skinut veliki teret s leđa, a to je strah da neće na vrijeme uspjeti da sakupe novac za liječenje djeteta u inostranstvu. U prošlogodišnjoj akciji koja je simbolično održana na praznik Djetinjci, što će postati tradicija i u budućnosti, sakupljen je novac i kupljen robot za djecu sa poteškoćama u kretanju koji već uveliko ispunjava misiju zbog koje je nabavljen. Osmijeh svakog djeteta koje je za ova dva mjeseca napravilo sigurniji korak uz “Čika Gvozdena” najveća je nagrada za sve koji su na bilo koji način doprinijeli da robot bude kupljen.

Humanost građana naše Republike i ovog decembra je na ispitu, jer su već počele pripreme za donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” koje će biti održano 22. decembra u Banskom dvoru. Na nama je da još jednom pokažemo da dobrota pomjera planine i da ne postoji nemoguće ako smo složni. S ljubavlju, punim srcima, treba da koračamo svaki dan jer i dalje je mnogo onih koji nade polažu u sve nas, u plemenitost i vjeru da bolje sutra dolazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana