Humanost pomjerila granice

Milijana Latinović

Na donatorskoj večeri “S ljubavlju hrabrim srcima”, devetu godinu zaredom, srca humanista kucala su kao jedno i pomjerila sve granice dobrote i saosjećanja sa najmlađima, za koje su se udruženim snagama i ove godine borili svi građani.

Srpska je još jednom ispit humanosti položila čistom desetkom, jer je zahvaljujući institucijama, donatorima i građanima sakupljeno 1,43 miliona KM, što je rekordan iznos u odnosu na sve prethodne donatorske večeri. Zahvaljujući ljudima dobre volje biće kupljen uređaj za robotski asistiranu rehabilitaciju mališana. 

Darujući svoje malo, svi zajedno, obezbijedili smo bolje sutra za djevojčice i dječake koji sanjaju samo jedno, da samostalno naprave korak.

Zahvaljujući ovoj humanitarnoj akciji i zdravstveni sistem Srpske staće rame uz rame sa svjetskim klinikama u kojima odavno koriste robote za rehabilitaciju djece.

I ove godine građani su pokazali da kada se male ruke slože,  ništa nije nedostižno. Armija humanitaraca, podstaknuta pjesmom, glumom i recitacijama talentovane djece iz cijele RS, stala je uz mališane kojima su podrška i pomoć neophodni i još jednom im pokazala da nisu sami u životnim bitkama koje biju.

Humanitarna akcija koja je organizovana pod pokroviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović ponovo je opravdala svoje postojanje i neraskidivim nitima povezala velike i male iz svih opština i gradova. Ova noć, kada humanost ruši sve barijere, ne smije biti jedina u godini kada složno koračamo srcima punim ljubavi. Takav bi trebalo da bude svaki dan. Iako je Srpska već pokazala da ima veliko srce spremno da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, došlo je vrijeme da napravimo korak više i da se za svu oboljelu djecu i one kojima je pomoć potrebna nađu sistemska rješenja.

Odličan primjer toga, a koji se takođe vezuje za donatorsko veče, jeste osnivanje Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Osnivanjem tog fonda veliki teret je skinut s leđa roditelja, koji su godinama muku mučili da obezbijede novac za liječenje djece u svjetskim klinikama. Prestali smo novac sakupljati od vrata do vrata i obezbijedili lakši i brži odlazak na liječenje svoj djeci. Slični potezi trebalo bi da budu povučeni i kada je riječ o drugim poteškoćama sa kojima se suočavaju mališani, kako bi im bilo omogućeno ljepše i srećnije djetinjstvo.

Humanost treba i mora da bude vodilja svakom pojedincu, a pronalaženje dugoročnih rješenja obaveza je najviših institucija Srpske.+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana