Humana misija ispunjena

Milijana Latinović

Da je cijela Republika Srpska, od Trebinja do Novog Grada, položila ispit humanosti svima nam je bilo jasno još krajem prošle godine kada su građani složno, svi kao jedan, pozivali humanitarni broj i darivali svoje malo za pomoć najmlađima.

U humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja je lani simbolično organizovana na praznik Djetinjci, sakupljeno je 1,5 miliona maraka za kupovinu robota za rehabilitaciju djece sa poteškoćama u kretanju. Ispit humanosti i dobrote položen je čistom desetkom, a kako i ne bi, kada su se u ovu plemenitu misiju uključili svi, od građana, do institucija Republike Srpske i Srbije.

Misija ove humanitarne akcije dobila je epilog kada je robot kojeg su mališani nazvali “čika Gvozden” stigao u Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”. Sreći te djece nema kraja, što potvrđuju njihovi osmijesi koji su najveća nagrada i najveće hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da robot stigne u Srpsku. Njihovi mali, ali mnogo sigurniji koraci, ohrabrenje su i za sve buduće plemenite misije. Tim hrabrim djevojčicama i dječacima i njihovim roditeljima koji danonoćno biju bitke za zdravlje svoje djece, osim novca za liječenje i rehabilitaciju, ljubav, topla riječ i podrška su i te kako potrebni.

Kupovina četiri savremena uređaja za robotski potpomognutu rehabilitaciju mališana dobar je potez u smislu sistemskog rješavanja tog problema. Konačno je skinut i veliki teret s leđa roditelja, koji su godinama sakupljali novac kako bi djecu vodili u najsavremenije klinike u regionu i Evropi tražeći nadu i bolje sutra za svoje mališane.

Osim toga, i zdravstveni sistem Republike Srpske je u ovoj oblasti, zahvaljujući robotici, dosegao sam vrh. To treba da služi na ponos svima koji su na bilo koji način doprinijeli ispunjenju ove humane misije, ali i generacijama koje dolaze da se ne smije stati na ovome i da svako dijete u Srpskoj mora dobiti šansu za srećnije djetinjstvo.

Sistemska rješenja su ključna u svakoj oblasti i to je ono na čemu Srpska mora istrajati i u svim narednim humanitarnim i drugim akcijama. Nažalost, i dalje je mnogo onih kojima je pomoć potrebna i slični potezi bi trebalo da budu povučeni i kada je riječ o drugim poteškoćama sa kojima se djeca suočavaju, kako bi im bilo omogućeno srećnije djetinjstvo. Humanost treba i mora biti vodilja svakom pojedincu, a pronalaženje trajnih rješenja obaveza institucija Srpske, jer s ljubavlju, punim srcima moramo koračati svaki, a ne samo jedan dan u godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana