Huligani u povoju

Cvija Mrkonjić

Da je disciplina srednjoškolaca danas na vrlo niskom nivou znaju i ptice na grani, ali činjenica da je devet učenika osnovnih škola na kraju prošle školske godine imalo negativne ocjene iz vladanja je zaista poražavajuća.

Evidentno je da je ponašanje mladih iz godine u godinu sve gore, a čini se da za ovim “trendom” ne kaskaju ni osnovci.

Priče o obračunima u školama, lažnim dojavama o bombama, đacima koji paradiraju školskim hodnicima naoružani, te o maltretiranju vršnjaka postale su svakodnevica.

Postavlja se pitanje gdje je nestao autoritet učitelja, nastavnika i roditelja? Gdje su oni koji treba da postave granice?

Može li se reći da je ponašanje učenika ogledalo situacije u društvu i posljedica modernog života, u kojem se roditelji bore za goli opstanak dok djeca odgajaju sama sebe?

Možda i jeste tako, ali to ne smije biti opravdanje za zanemarivanje vaspitanja i usmjeravanja djeteta, koje će sutra izroditi i vaspitavati nove naraštaje.

Prosvjetni radnici pokušavaju krivicu svaliti na roditelje, ograđujući se izjavama da “sve polazi od kućnog vaspitanja”. S druge strane roditelji krive školu, odnosno nastavnike i vršnjake njihove djece. Čini se da i roditelji i nastavnici već žive u strahu od huligana u povoju?!

Do koje granice učitelji i nastavnici dozvoljavaju da ide loše ponašanje kada se učenici u krajnjem slučaju, a takvih je prošle godine bilo čak 33, izbacuju iz škole?!

Nekoliko tuča i neopravdanih časova tokom školske godine osnovcima se, a najvjerovatnije ni roditeljima, ne čini kao veliki problem u sadašnjosti. Uprkos tome, treba razmišljati o tome kako će loše ponašanje đaka uticati kasnije na njihov život i problemi kojih razmjera mogu nastati od “običnih” školskih nestašluka.

Samo jedan veliki problem, kao što je sklonost ka devijantnom ponašanju, dovoljan je da učenika odvede u propast, neodgovornost i neobrazovanost, čije će posljedice osjećati do kraja života.

Nemaju svi đaci negativne ocjene iz vladanja, ali sama činjenica da se osnovcima smanjuju ocjene zbog lošeg ponašanja svjedoči o tome da su odrasli ti koji treba da budu ocijenjeni lošim vladanjem.

Roditelji i prosvjetni radnici su oni čiji je zadatak da spriječe razvoj agresivnosti, jer kada u budućnosti neki od incidenata završi smrtnim ishodom, biće kasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana