HT Mostar i Dojče telekom

Goran Maunaga
HT Mostar i Dojče telekom

Sve su prilike da će istraga Tužilaštva u Njemačkoj protiv osam menadžera "Dojče telekoma" zbog sumnje da su podmićivali političare i špijunirali pojedince i firme, doći i do javnog preduzeća Hrvatske telekomunikacije (HT) Mostar.

A ako i ne dođe, ipak je sigurno da je način rada u "HT Mostar", bar po onom što su pokazali interni revizorski izvještaj i prijava koju su SIPA, hrvatskom USKOK-u i njemačkoj policiji podnijeli dioničari, veoma sličan onom u "Dojče telekomu" zbog kojeg se menadžeri terete za podmićivanje, a još od 2008. godine pojedinci i za prisluškivanje.

Ovdje bi, svakako, bilo dovoljno i samo to da SIPA i Tužilaštvo BiH urade svoj dio posla pa da osumnjičeni dobiju debele robijaške kazne.

Dakle, nije potrebna istraga njemačkog tužilaštva, mada bi i ona dobro došla, jer je i laiku jasno koliko je, kome i na koji način isparilo miliona KM iz "HT Mostar".

Analogija kriminalnih radnji u "HT Mostar" i "Dojče telekomu" je u podmićivanju, prisluškivanju, špijuniranju i otuđivanju novca.

A razlika je, opet, drastična jer su u "aferi HT Mostar", za razliku od one u "Dojče telekomu", prijavljeni čak i novinari i urednici, kao i u tome što se odgovorni za mahinacije u "HT Mostar" terete za čak 100 miliona KM, a oni u "Dojče telekomu" za sedam miliona evra.

I, naravno, u tome što će se osumnjičeni za špijunsku aferu u "Dojče telekomu" iz 2008. godine ovih dana naći pred Okružnim sudom u Bonu i što se već vodi pomenuta istraga protiv osam menadžera, dok u SIPA i u Tužilaštvu BiH još tapkaju u mjestu ispitujući tačnost navoda u prijavi.   

Dakle, prema onome što sadrže prijave i oko čega se vrše provjere, afera u "HT Mostar" daleko je kriminalno teža i novčano jača, akteri bi rekli izdašnija, od one u "Dojče telekomu". Prema tome, nekome može izgledati da je "HT Mostar" sića u odnosu na desetine milijardi težak "Dojče telekom". Ali, s tim se nikad neće složiti oni koji su se preko noći obogatili od mahinacija u "HT Mostar", što im u "Dojče telekomu" nikad ne bi pošlo za rukom.

Još samo da u istrazi potpuno zakažu SIPA i Tužilaštvo BiH, što ne bi bilo prvi put, pa da i za ove iz "HT Mostar" američki san bude sića u odnosu na ostvarenje njihovog bh. sna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana