Hrvatski štit za zločince

Goran Maunaga

Hrvatska još od 2015. godine ne odgovara na molbe tužilaštava iz BiH za ispitivanje osumnjičenih za ratne zločine, što znači da ta zemlja ignoriše institut međunarodne pravne pomoći i da je blokirala Protokol o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina između BiH i Hrvatske koji je potpisan još 2013. godine.

Prema ranijim tvrdnjama iz Hrvatske to je, pored ostalog, učinjeno zbog kvalifikacije tih predmeta kao agresije i udruženog zločinačkog poduhvata, ali je nesumnjivo da će ta država nastaviti nesaradnju iako sada postoji i presuda Haškog tribunala hrvatskoj šestorki upravo za udruženi zločinački poduhvat i za agresiju Hrvatske na BiH.

Zato će sva tužilaštva, na prvom mjestu Tužilaštvo BiH, tek da se susretnu s pravim problemima u istragama i procesuiranju ratnih zločina koje su u BiH počinili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatske vojske. To će biti problemi na kakve nikad nisu naišli, čak ni kad su u pitanju mnogi predmeti neprocesuiranja zločina počinjenih nad Srbima.

Nakon što je Nadzorno tijelo za praćenje sprovođenja Strategije za rad na predmetima ratnih zločina informaciju o nesaradnji Hrvatske proslijedilo Savjetu ministara, ta institucija treba da hitno reaguje preko Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova kako bi u saradnji sa nadležnim hrvatskim ministarstvima bilo preduzeto sve potrebno za rješavanje tog problema.

Tako bi to proceduralno trebalo da ide, ali druga je stvar to da li će iz Hrvatske biti ikakvog odgovora i kooperativnosti na tom polju znajući za bliskost tamošnje vlasti s ekstremistima i radikalima koji su od Hrvatske napravili jedinu zemlju u svijetu koja nesmetano i nekažnjeno koketira sa fašizmom.

Ako Hrvatska nastavi sa ignorisanjem potpisanog Protokola o saradnji, taj problem ne mogu da riješe ni Ministarstvo pravde, ni Tužilaštvo, ni Sud, ni VSTS BiH. Tu će na kraju, po svemu sudeći, morati da arbitriraju politika i Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana