Hrvatski sabor

Željka Dobrić
Hrvatski sabor

Rezolucijom koja je juče usvojena na Hrvatskom narodnom saboru u Mostaru jasno je rečeno da je Hrvatima u BiH dosta, da više ne mogu biti potčinjeni, umjesto konstitutivni narod u FBiH i da su bošnjačka politika i nerealne želje prevršili svaku mjeru.

Rezolucijom koju su usvojili, traže izmjene Ustava BiH kojima bi se obezbijedila njihova institucionalna ravnopravnost i definisala njihova federalna jedinica. Osudili su gaženje izborne volje hrvatskog naroda i ocijenili razarajućim, štetnim i nedopustivim djelovanje stranaka u FBiH koje su nelegalno formirale vlast u Federaciji.

Predstavnici hrvatskog naroda digli su glas i protiv međunarodne zajednice koja je svih ovih godina kumovala njihovoj potčinjenosti i pozvali njene predstavnike u BiH da konačno počnu nepristrasno da djeluju i da proces odlučivanja vrate u zakonske okvire.

Hrvatski narodni sabor je svakako nešto što treba pozdraviti, ponajviše zbog odlučnosti, jer su Hrvati pokazali da znaju šta će sa potezima svih onih koji se redovno u BiH brinu o tuđim stvarima.

Stručnjaci su procijenili da je organizovanje jednog ovakvog sabora posljednji krik naroda koji već godinama ostvaruje svoja prava na kašičicu onoliko koliko im je dozvoljavao nešto fleksibilniji SDA sa Sulejmanom Tihićem na čelu, odnosno, onoliko prava koliko im je uskraćivao nezasiti Zlatko Lagumdžija.

Usvojena Rezolucija je obavezujuća za sve one predstavnike hrvatskog naroda koji su prisustvovali Saboru, ali pitanje je šta dalje? Sve ovo što su Hrvati naveli u jučerašnjoj Rezoluciji, govore već danima, mjesecima, pa i godinama. Pitanje je, na koji način će obezbijediti da se taj njihov glas baš sada shvati i prihvati i da se bar poljulja bošnjačka tvrđava građena svih ovih godina u FBiH uz svesrdnu podršku međunarodne zajednice.

Za početak, pozitivno bi bilo da se vlast u FBiH vrati u zakonske okvire i da se na bilo koji način svjetskoj javnosti otvore oči u vezi sa BiH i u vezi sa njenim "umjerenim multietničkim glasom" kojim govori Zlatko Lagumdžija, a koji niti je umjeren, niti je multietničan, niti vodi boljoj budućnosti i ravnopravnosti u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana