Hrvatski kanal

Željka Domazet

Da se na sve načine pokušava urušiti zdravo tkivo jedinog zdravog javnog emitera od do sada postojeća tri - Radio-televizije Republike Srpske pokazuje i Prijedlog zakona po kome se sredstva od RTV takse za novi kanal na hrvatskom jeziku namiruju od umanjenja sredstava postojećim emiterima.

Po tom zakonskom prijedlogu za novi kanal treba da bude obezbijeđeno 20 odsto sredstava od RTV takse na teritoriji cijele BiH, te bi tako sredstva Radio-televizije RS bila umanjena za pet odsto u korist hrvatskog kanala.

Iako Javni servis Republike Srpske ubire najveću naplatu u cijeloj BiH, s obzirom na to da građani Srpske u gotovo 100- odstotnom iznosu poštuju zakon, on i po sadašnjim zakonskim rješenjima dobija tek mrvice.

Niko iz RS nijednom riječju nikada nije rekao da ima bilo šta protiv kanala na hrvatskom jeziku, jer je to i ustavno i zakonsko pravo Hrvata u BiH, ali da li je zaista logično na ovako predloženi način urušavati zdravo tkivo u medijskom sistemu BiH?

Ako znamo da BHRT godinama životari u cijeloj priči uzimajući polovinu prikupljenih prihoda od takse, uz činjenicu da uvećava milionska dugovanja, prioritet bi bio pronalazak rješenja za postojeći nefunkcionalan sistem, a ne stvaranje još jednog nedonoščeta.

Prijedlogom je takođe predviđeno da se dvadeset odsto sredstava za funkcionisanje ove nove medijske kuće planira obezbijediti od sredstava neto prihoda od marketinškog oglašavanja i to u istom omjeru, uzimanjem novca od postojećih javnih servisa.

Ostalo je nepoznanica na koja marketinška sredstva je mislio Savjet ministara, kada je i pticama na grani poznato da FTV nikada nije htjela dati ni feninga od enormnih sredstava dobijenih od marketinga i da godinama krši zakon, ali ni tužbe ne pomažu.

Ovu, sada još grđu nepravdu u medijskom sistemu, koju su podržali srpski ministri, pokušaće, kako kažu, da isprave poslanici u Parlamentu.

Izvjesno je da ovakvo rješenje za ostvarivanje ustavnih prava Hrvata nema podršku ni u većini ostalih parlamentarnih stranaka, zbog čega oni koji su ga na prečac podržali imaju zadatak da ga pomno razmotre i smisle kako da poprave štetu.

S druge strane, možda i nije loše što se ovaj zakonski prijedlog našao u proceduri, ako se iskoristi kao dobra šansa da se konačno uredi RTV sistem u BiH i do kraja ispoštuje zakon iz koga je do sada uzimano samo šta je kome odgovaralo.

Ne iskoristi li se to kao dobra prilika, onda će se zasigurno sve srušiti do kraja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana