Hrvatske ucjene

Marina Čigoja

Evropa, tačnije Hrvatska, još jednom je zapljusnula šamarčinu BiH od kojeg mnogima obrazi sigurno još uvijek trnu. Kao grom iz vedra neba odjeknula je u srijedu poslijepodne vijest da je kamion sa sirom, koji je konačno iz BiH krenuo put Evropske unije, zaustavljen uz obrazloženje da BiH nema na listi zemalja koje mogu da izvoze u EU.

 

Ne bi to sigurno bilo toliko iznenađenje, jer nam svakojake zabrane nisu strane, da ova, najnovija zabrana nije stigla isti dan kada i odobrenje za izvoz! Upravo tu dolazi do izražaja sva nemoć i neznanje države BiH da zaštiti sebe, svoje građane i svoje proizvođače. Mimo toga diskutabilna je i sama žalba i razlozi zbog kojih je podnesena. Pođimo redom.

Ako je žalba Hrvatske u predviđenom roku podnesena, nisu li vlasti BiH o njoj trebale da budu obaviještene ranije? Zbog čega se proizvođačima, koji ionako nisu u sjajnom položaju, prave dodatni troškovi? Ako, s druge strane, žalba nije podnesena u predviđenom roku zbog čega je uopšte prihvaćena, a BiH skinuta sa liste zemalja koje mogu da izvoze u EU?

Sporna je i osnovanost same žalbe. Iako, zvanično nigdje nije saopšteno zbog čega je Hrvatska u posljednjem momentu povukla ovakav potez, jasno je da se tu ne radi o objektivnim razlozima. Poznato je da Hrvatska već duže vrijeme, a posebno od kada je ušla u EU vrši snažan pritisak i lobira gdje god stigne da Evropa natjera BiH da Hrvatskoj omogući uvoz po povlaštenim uslovima, odnosno sa privilegijama koje je imala kao članica CEFTA sporazuma, a koje je izgubila ulaskom u EU. Gubitkom tih privilegija, hrvatski proizvodi postali su skuplji, a samim tim i manje konkurentni na našem tržištu. S obzirom na to da na evropskom ionako nisu konkurentni Hrvatima je i te kako stalo do našeg tržišta. Nema sumnje da je i ovaj najnoviji potez pokušaj da se BiH satjera uza zid i popusti Hrvatima. Ukoliko bi do toga došlo, naši proizvođači bi bili u daleko gorem položaju nego što je to sada slučaj, tako da je to opcija na koju vlasti BiH nikako ne smiju pristati. To je, čini se, i njima jasno i u protekom periodu su odolijevali ogromnim pritiscima kojima su bili izloženi.

Treba vidjeti kakva će biti reakcija EU na sve ovo. Ono što je sigurno je da BiH ne smije sjediti skrštenih ruku. Proizvođači iz BiH, koji se duže vrijeme suočavaju sa brojnim barijerama pri izvozu, traže samo isto od svoje države. Vrijeme je da ih država zaštiti, a i sebe. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana