Hrvatska pravoslavna zajednica

Sandra Miletić
Hrvatska pravoslavna zajednica

Da se Srbima u Hrvatskoj izgleda nikako ne piše dobro, pokazuje i osnivanje "Hrvatske pravoslavne zajednice" (HPZ) koje je u toku.

Da nije riječ o nimalo bezazlenom udruženju, koje negira Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu, pokazuje i to što ono u svom programu zastupa iste ideje kao i Ante Pavelić i ustaška NDH koja je fizički likvidirala veliki dio srpskog življa, a preostali dio htjela je da uništi stvarajući Hrvatsku pravoslavnu crkvu.

Jedan od osnivača HPZ-a je Ivo Matanović koji je istakao da je cilj da ovo udruženje preraste upravo u hrvatsku pravoslavnu crkvu.

Predstavnici Srba i SPC u Hrvatskoj već su upozorili na to da je krajnja namjera registracije "Hrvatske pravoslavne zajednice" u Ogulinu nestanak Srba u Hrvatskoj.

Nije, kažu, to nikakva tajna, jer je to objavljeno na sajtu ovog udruženja, ali malo je onih u Hrvatskoj koji će se zbog toga zabrinuti, a kamoli nešto preduzeti.

Upozoravaju Srbi i na to da je cilj osnivanja ovog udruženja čisto ekonomski, jer njegovi članovi žele samo da se dokopaju srpske imovine, uključujući i crkvenu, kao što je rađeno i za vrijeme Drugog svjetskog i proteklog rata.

Situacija je utoliko više zabrinjavajuća jer na ovaj slučaj skoro niko od nadležnih u Hrvatskoj nije oštro reagovao.

Srbi u Hrvatskoj i ne očekuju da će hrvatske vlasti zabraniti registraciju ovog udruženja, iako su to tražili, te ističu da se od 1993. godine do danas situacija u Hrvatskoj nije bitno promijenila, bar ne prema SPC.

Opštepoznato je da u Hrvatskoj postoji više ustaških udruženja koja su registrovana devedesetih godina i nesmetano djeluju i danas.

Neka od njih su 2008. godine potpisivala peticiju da se zabrani rad SPC na teritoriji Hrvatske i da se osnuje "hrvatska pravoslavna crkva".

Tako se radi u Hrvatskoj, dok se svugdje u civilizovanom svijetu, u zemljama koje se deklarišu kao demokratske i sami pokušaji da se formiraju organizacije koje propagiraju nasilje ili uništenje jednog naroda strogo kažnjavaju.

U Hrvatskoj, izgleda, važi druga vrsta demokratije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana