Hrvati i SDP

Goran Maunaga
Hrvati i SDP

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović optimistično je najavio skoro formiranje vlasti na svim nivoima uz tvrdnje da će hrvatski blok da odluči o raspodjeli pozicija u hrvatskoj kvoti.

Ne treba sumnjati u razložnost Čovićevog optimizma kada kaže da je to posljedica razgovora vođenih posljednjih dana između lidera političkih partija.

Još se ne zna šta je sve dogovoreno, ali treba vjerovati Čoviću kada kaže da su se približili stavovi suprotstavljenih stranačkih grupa i da je kompromis na pomolu.

Treba vjerovati Čoviću, ali šta je sa liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom?

Znajući dobro njegov "način rada", možemo samo da pretpostavimo da će on ne samo izigrati dogovore i najavljeno približavanje kompromisu, nego će pokušati da iskoristi i opet zloupotrijebi najavljeni dolazak visokih funkcionera Evropske unije i SAD u BiH.

Sa Lagumdžijom se povezuje i najava masovnih protesta protiv vlasti u FBiH i BiH iako je u vrhu te vlasti, u Predsjedništvu BiH, već četiri godine njegov čovjek Željko Komšić.

Ne treba sumnjati da Lagumdžija od tih predstavnika, kao i od OHR-a, PIC-a i CIK-a, i dalje očekuje da vrše pritisak "na one koji u BiH koče formiranje vlasti", iako su tu jedini kočničari Lagumdžija sa SDP-om i njihovom "platformskom koalicijom".

Čović je, naravno, u pravu i kad kaže da međunarodna zajednica neće riješiti naše unutrašnje probleme, što i njeni najviši predstavnici uporno govore već duže vremena, te da ministri inostranih poslova EU neće donijeti nijednu odluku o BiH.

Naravno, prava je drskost u takvoj situaciji reći da se ovdje ne može postići dogovor oko ključnih stvari koje su definisane Ustavom, a očekivati pomoć od EU ili iz svijeta, ali ne treba sumnjati da će Lagumdžija u posljednjem pokušaju igrati opet baš na tu kartu.

Možemo samo da se nadamo da mu ni ovoga puta to neće uspjeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana