Hrle i Divjak

Svjetlana Tadić
Hrle i Divjak

Zahtjev za izručenje ratnog generala takozvane Armije RBiH Jovana Divjaka BiH netragom je nestao i vjerovatno neće ni biti pronađen.

Zahtjev je stigao do Ambasade BiH u Austriji, ali dalje mu se gubi svaki trag. Taj trag najvjerovatnije vodi do jedne od ladica ambasadora BiH u Beču Harisa Hrlea.

Iz Sarajeva već imaju spremno objašnjenje za ovaj mađioničarski potez ambasadora. Nesuvislo objašnjenje je sljedeće: Hrle nije limitiran rokom kada će austrijskim vlastima predati zahtjev za izručenje Divjaka. Istinito objašnjenje je sljedeće: Hrle ga nikada neće ni proslijediti austrijskim vlastima.

To je jasno kao dan iz ranijeg iskustva sa istom vrstom magije kod zahtjeva za izručenje Ejupa Ganića koji je došao u Ambasadu BiH u Londonu i nestao. Sarajevska računica je jasna jer bi prosljeđivanjem zahtjeva priznali da su i Ganić i Divjak pod istragom zbog ratnih zločina, a takav "luksuz" sebi ne smiju dozvoliti jer će okaljati ugled svojih "ratnih heroja".

Ministarstvo inostranih poslova nema sankcije ni za Hrlea, ali i ni za koga drugog iz ove institucije koja svjesno opstruiše ono što nije u zvaničnim interesima bošnjačkog Sarajeva.

Problem bi bio upola manji da se u službu sarajevske "istine" nisu stavile diplomate koje bi kao u svakoj normalnoj zemlji trebalo da predstavljaju sve njene stanovnike. Ambasadori BiH, međutim, rade šta hoće i jedino brinu da ispune zadatke svojih stranačkih lidera. Radeći za interese svojih lidera primaju debele plate koje im obezbjeđuju i oni koje svojim radom svaki dan iznova vrijeđaju. Postavlja se logično pitanje zašto bi ijedan Srbin plaćao Hrlea da brani čovjeka koji je optužen za sijanje smrti među mladićima u koloni JNA u Dobrovoljačkoj. Za sarajevsku logiku to očigledno nije logično pa su stali u odbranu vrlog ambasadora.

Ništa bolji od diplomata jednog naroda nisu ni ministri i drugi funkcioneri u BiH. O državnom trošku nekoliko puta Divjaku su na noge putovali ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Niko im ne brani da lobiraju za Divjakovu slobodu, ali neka ne troše naše pare i ne predstavljaju se našim predstavnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana