Hrabri i domišljati šverceri

Danijela Bajić

Da državljani BiH i stranci pokušavaju preko granice ilegalno da prevedu sve i svašta, najbolje potvrđuju carinici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koji su protekle godine oduzimali od odstrijeljenih ptica do pomfrit rezača, sira za picu i rukavica za dlake.

Kad se sve sabere i oduzme, carinici UIO BiH su lani zaplijenili robu u vrijednosti od 19,214 miliona KM, a s obzirom na to da kazne nisu male, “šverceri” su jako hrabri i domišljati.

Tako je prošle godine državljanin Srbije preko granice pokušao da prenese 96-odstotni alkohol u količini od 75 litara, skriven u unutrašnjosti traktora ispod haube, dok su državljani BiH u gepeku auta i bunkeru autobusa pokušali da prenesu ukupno 806 komada kontaktnih sočiva u vrijednosti od 16.719 KM.

Ispod sjedišta automobila jedan državljanin BiH je lani pokušao da prenese i 2.597 kesica kamagre u vrijednosti 7.260 KM.

Među prošlogodišnjim hrabrim švercerima bio je i jedan državljanin Italije, koji je iz BiH u vratima vozila pokušao da iznese čak 31 odstrijeljenu pticu, koje očigledno donose odličan profit, jer su i nekoliko godina ranije policijski službenici spriječili krijumčarenje 430 zamrznutih očišćenih ptica.

Italija je izgleda godinama zemlja odredišta krijumčarenja određenih ptica, s obzirom na to da u tamošnjim restoranima imaju veliku gastronomsku vrijednost.

U današnje vrijeme ljudi na sve načine pokušavaju da obezbijede sve što im treba za egzistenciju pa tako neku robu koja je jeftinija kupuju u drugoj zemlji. Ima i stanovnika koji, da bi zaradili, robu kupljenu po mnogo nižim cijenama u inostranstvu preprodaju kod kuće.

Tako da se carinici svakog dana suočavaju sa putnicima koji pokušavaju da iz BiH ili kroz nju prenesu tajnu robu, mada ima i onih koji zbog neinformisanosti ostanu bez nekih ličnih stvari.

Zbog toga se savjetuje putnicima da pred svaki polazak na put napišu spisak, ako ništa, bar onih vrednijih stvari i ovjere ga, pa prilikom prelaska granice jedan primjerak ostave nadležnim organima, da tokom povratka ne bi ostali bez te robe.

Na primjer, ako na put sa sobom nosimo laptop, a pri tome po izlasku iz svoje zemlje nismo ostavili neki pisani trag na granici, očekivano je da će carinicima to biti sumnjivo, jer se privremeno oduzima i roba za koju vlasnici nemaju fakturu, a nešto čisto sumnjam da uz sebe putnici nose i stare račune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana