Holivudska nedonoščad

Darko Momić

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je širu popularnost stekao skoro svakodnevnim verbalnim gafovima prije nekoliko dana je najavio snimanje filma o opsadi Sarajeva uz ocjenu da Sarajevo “zaslužuje da dobije relevantan, istorijski tačan, vrhunski, svjetski igrani film o opsadi”.

Film je snažan mehanizam kolektivnog pamćenja, mi smo grad filma, jednog od najvećih evropskih filmskih festivala i ovo je projekt oko kojeg se možemo okupiti”, rekao je gradonačelnik Sarajeva.

Od svega što je rekao, tačno je da je film snažan mehanizam kolektivnog pamćenja, a nije netačno ni da je Sarajevo grad filma, jer je “Sarajevo film festival” ozbiljna i renomirana kinematografska manifestacija za vrijeme čijeg trajanja glavni grad Republike Srpske i BiH (dobro ste pročitali, glavni grad Republike Srpske), zaista bude dio svijeta. Ali očekivanje da Skaka i ekipa imaju namjeru da Sarajevo dobije “relevantan i istorijski tačan film o opsadi”, ravno je vjerovanju da će režisersku palicu dati Emiru Kusturici.

Šta se dakle sprema? Poslije niza pompezno najavljivanih filmskih projekata o „opsadi” od onog sa radnim naslovom “Svjedočenje” i Radetom Šerbedžijom u glavnoj ulozi, preko “Simpatije za đavola” zbog čijeg snimanja su početkom prošle godine bilo blokirane ulice Sarajeva, a koji se navodno nalaze u postprodukciji, nije isključeno da se još neko od filmskih mešetara namjerio samo da uzme pare Sarajevu željnom propagande, a da u konačnici film zaglavi u postprodukciji, montaži ili na nekom trećem mjestu i da nikada ne stigne na filmsko platno.

Ali i ako nije to, sigurno je da Sarajevo ne želi istorijski tačan film o opsadi, jer apsolutno niko i ne pomišlja da bi u tom filmu bilo riječi o jukama, cacama i ćelama, ubistvu srpskog svata na Baš čaršiji ili ne daj Bože, jednom od logora u kojima su tokom i par mjeseci poslije rata držani zatočeni Srbi, među kojima je i onaj u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” u kojoj se sada igraju tragikomedije poznate kao suđenja za ratne zločine nad Srbima.

Umjesto toga, vjerovatno bi rezultat bila neka nova “Grbavica” koja je imala određenu umjetničku vrijednost, ali ovacije sarajevske i bošnjačke publike nije dobila zbog toga, već zbog više nego “pristojnog” satanizovanja Srba. Ako rezultat ne bi bila “Grbavica”, onda bi sigurno bilo nešto po uzoru na holivudsku nedonoščad kao što su “Iza neprijateljskih linija” sa glumcem u pokušaju Oven Vilsonom u glavnoj ulozi, zatim “Lov u Bosni” u kojem je Ričard Gir uzalud i sramno gubio vrijeme ili najsvježijim radom Anđeline Džoli “U zemlji krvi i meda” koji ozbiljna kritika nije pokopala, već nije uopšte uzela u obzir.

Zato će najprije biti da je Skaka kad je rekao da će se snimati relevantan i istorijski tačan film - lupio. Ne bi mu bilo prvi put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana