Hod po ivici

Vedrana Kulaga Simić
Hod po ivici

BiH tačno ne može bez problema na političkoj sceni i recikliranja priča koje jedino i služe za podizanje tenzija u međusobnim odnosima i pritiska kod svih normalnih stanovnika ove i ovakve zemlje.

I opet je imovina sporna. I opet je priča pokrenuta iz FBiH u kojoj lideri ne mogu mjesecima da se dogovore o formiranju tamošnje vlade, ali zato su kao složni, kao najbolja braća, kada treba da krenu u novi pohod na Srpsku i na nadležnosti. Tada sve može, pa makar se odmah poslije stavljanja potpisa na tu famoznu zajedničku izjavu, kako se u narodu kaže, pohvatali za vratove.

Ali to nam je što nam je. Osuđeni na otvaranje starih, zapaljivih tema kada nema pametnijeg izlaza iz problema.

To je davno isprobani recept s obje strane međuentitetske linije kada gori pod nogama zbog ovih ili onih pametnijih i osnovnih životnih pitanja. Već je jasno da će ovaj potez federalnih političara ponovo gurnuti BiH u krizu, a to su i sami znali kada su se odlučili da, na ovaj način, stave vlasništvo nad imovinom na dnevni red.

Dakle svjesno su krenuli u provokaciju, ali takođe se unaprijed zna da će i ovaj put Republika Srpska biti jedini krivac za situaciju koja će nastati u domaćim političkim vodama, jer, naravno, neće izostati reakcija na potez federalnih funkcionera.

U Ustavu BiH koji je, između ostalog, objavljen jasno na zvaničnoj internet stranici Ustavnog suda BiH, na koji se pozivaju političari iz FBiH, piše da se BiH sastoji od dva entiteta - Federacije BiH i Republike Srpske i to je nešto što ni u političkom Sarajevu ni u pojedinim stranim adresama, ni ovoliko godina poslije Dejtona ne mogu da prihvate.

To je i jedan od razloga, uz određene lične interese, zbog kojeg je ova zemlja u stalnom grču, umjesto da koristi svoje različitosti i krene naprijed ka daleko boljoj budućnosti.

Zbog takvih suludih umova koji svjesno traže nemoguće vrtimo se godinama u istom krugu, bez nade da će oni, na kojima i jeste odgovornost za procese u ovoj zemlji, pronaći izlaz. Možda jer ne znaju, a možda jer zapravo njima sve ovo, iz nekog razloga, i odgovara.

Bilo kako bilo, imovina nije nešto oko čega treba da se polemiše, jer je sve riješeno. I zapravo odgovor leži u pitanju zbog čega je, eto, to vlasništvo sporno posljednjih godina, a ne od početka? Zašto baš danas, a ne juče?

Republički zvaničnici novi odgovor na napad na imovinu Srpske najavili su za danas. Kakav god da bude, a mora biti pametan i realan, izazvaće sada i reakcije na drugoj strani koja je sve ovo, ponovo, i zakuvala, tako da je sasvim izvjesno da smo na pragu nove političke krize za koju će vjerovatno mnogi reći da je jedna od najvećih u postdejtonskoj BiH, a zapravo je izrežirana do detalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana