Hoće li se vratiti rode?

Dragana Keleč
Hoće li se vratiti rode?

Natalitet u Republici Srpskoj konstantno opada. Od 2006. do 2010. godine broj novorođenih beba sa 11.519 smanjen je na 10.147 godišnje, što znači da je u 1.372 porodica u posljednjih pet godina bilo manje prinova.

Da nam se sa demografskog aspekta "ne piše" dobro pokazuje i podatak da se svake godine u mnogim krajevima Srpske ne rodi nijedno dijete.

Tužna je i činjenica da u mnogim opštinama u RS na svijet stigne svega jedno, dvoje ili troje djece za cijelu godinu, pa je tako u Donjem Žabaru lani rođena samo jedna beba, a u Kupresu i Pelagićevu "čak" tri.

Nešto "bolja" situacija bila je u opštini Krupa na Uni, gdje je rođeno pet beba, te u Petrovcu, gdje je svoje roditelje obradovalo osam novorođenčadi.

S druge strane, starosna struktura stanovnika u RS se iz godine u godinu povećava, pa ćemo u bliskoj budućnosti izgleda imati više staraca nego djece. Možda ovo grubo zvuči, ali to je realnost, sa kojom bi svi trebalo da se suočimo, a posebno oni u nadležnim institucijama!

Jer kako ističu demografi, već sada prosječna starost stanovnika u Srpskoj je oko 40 godina. Da li će se taj prosjek zadržati, smanjiti, ili ćemo se kroz nekoliko godina moći "pohvaliti" sa prosjekom od 50 ili čak 60 godina, ko to zna!?

Jedno je sigurno - ako većina parova i dalje bude imala jedno ili nijedno dijete, "bijela kuga" vrlo brzo zakucaće i na naša vrata.

Stanje je i više nego alarmantno, a kako ga riješiti trebalo bi mnogi da se zapitaju! Jer sa malim podsticajima za mlade bračne parove, niskim ili gotovo nikakvim iznosima dječijih dodataka i nizom drugih problema, logično je da se mnogi ne odlučuju na proširenje porodice. U vremenu kada ekonomska kriza "vreba" iza svakog ćoška, a poskupljenja "bombarduju" životni standard gotovo svakog mjeseca nije lako othraniti nijedno, a kamoli više djece.

Ipak, jedna činjenica ne može da se ospori, a to je da nadležni mogu i moraju da urade više! Ako ništa, onda bar da onoj djeci koja žive u višečlanim porodicama, a koji su odlični đaci dodijele besplatne knjige. Pa zar je to mnogo?! Ili ćemo ipak ostati skrštenih ruku i gledati kako rode zaobilaze Srpsku, pravdajući se da to ipak ne čine namjerno...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana