Hipodrom za sreću

Darko Momić

Odavno se zbog nekog zakona nisu podigli lobisti i uzburkala javnost kao zbog zakona o igrama na sreću o kojem će danas raspravljati poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ali isto tako se odavno nije, kao na pomenutom zakonu, pokazalo koliko poslanici mogu da budu neupućeni u neku materiju.

Mnogo je neodgovorenih pitanja u vezi sa ovim, slobodno se može reći kontroverznim zakonom, ali se unaprijed zna da će dobiti podršku većine poslanika. Bez zadiranja u maglovite motive hitnog postupka po kojem je upućen u skupštinsku proceduru, mora se priznati da novi zakon treba da obezbijedi mnogo veća sredstva u budžetu Srpske nego postojeći, što u startu opravdava njegovo usvajanje. Drugo je pitanje da li će svoj interes u usvajanju novog zakona naći npr. neki mešetari koji su ranije znali da javna preduzeća u Srpskoj oštete za po tri-četiri miliona maraka. Pravićemo se naivni, pa vjerovati da zbog dodatnih sredstava koja će se sliti u budžet interes mešetara ipak nije osnovni motiv za njegovo usvajanje.

Znači, opravdan osnov za donošenje novog zakona postoji, ali nisu bez osnova ni pitanja zbog kojih postojeći priređivači igara na sreću ili prostim jezikom kladionice oštro negoduju. Njima smeta što se novim zakonom daje monopol "Lutriji RS" na priređivanje pojedinih vrsta igara na sreću, konkretno lutrijskih i elektronskih igara na sreću. (To su one trke pasa i elektronske tombole koje se sada mogu igrati u svakoj sportskoj kladionici).

Nije baš najjasnije zašto se ekskluzivitet daje "Lutriji RS", a sumnju da u tome možda ima i nekih skrivenih motiva budi činjenica što se članom 25. kaže da "'Lutrija RS' može igre na sreću realizovati u poslovnoj saradnji sa drugim pravnim licima". Poslanici opozicije već su izrazili sumnju da bi iza tog "drugog pravnog lica" mogao da se krije neko blizak vlasti. Iako za to nisu ponudili apsolutno nikakav argument, po logici je to mnogo vjerovatnije nego da bi mogao da se krije neko blizak opoziciji.

S druge strane, premijer Srpske Radovan Višković kategorično je odbacio te optužbe i otvoreno poručio da će svi korisni amandmani biti usvojeni. On je istaknuo da je zakon potrebno što hitnije usvojiti zbog velikog pritiska lobista, što je sto odsto tačno, ali je opravdana zamjerka na njegov račun što ih nije imenovao.

U svakom slučaju, zakon će gotovo sigurno biti usvojen, pitanje je samo da li će biti poboljšan amandmanima, ali bi bilo dobro kada bi iz njega u potpunosti bio izbačen član 69. koji kaže da je "zabranjeno priređivanje klađenja koja se odnose na rezultate opštih i lokalnih izbora".

Ili otvorite hipodrom u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana