Hiljade u džepu, rada ni na vidiku

Marijana Miljić Bjelovuk

U BiH postoje i oni koji ništa ne rade, a koji za to dobijaju pozamašnu svotu novca o kojoj obični građani, koji se svakodnevno bore za preživljavanje, mogu samo sanjati.

Da je tako već deset godina uvjerila nas je Komisija za koncesije BiH. Ova institucija samouvjereno opstaje, evo već deceniju, a da ono za šta je zadužena i šta zaista (ne)radi nikome nije poznato.

Komisija za koncesije broji 14 radnika, od kojih je sedam članova komisije, a za njihove plate i naknade godišnje bude izdvojeno oko 720.000 maraka. Mjesečno je, dakle, u prosjeku bruto zarada u ovoj komisiji oko 4.270 maraka.

U Komisiji poručuju da oni ne izdaju koncesije, ali, eto, nemaju ni novih predmeta iz svoje nadležnosti. Sasvim je jasno da ne mogu reći da ništa ne rade, zbog čega se i pravdaju ovakvim odgovorom, ali je već godinama jasno da postojanje Komisije nema nikakvog smisla.

Ova komisija je, nažalost, samo jedan u nizu primjera institucija za uhljebljenje.

Kada bi bila ugašena, ali i niz drugih, koje nikome ništa ne znače, privreda BiH ne bi pretrpjela nikakve posljedice, štaviše, bila bi u plusu za milione maraka, koji bi se mogli uložiti u mnogo korisnije svari od plata službenika, koji očigledno ni sami ne znaju šta im je posao.

Politička klima, trenutna, ali i ona prijašnja, ne dozvoljava da se bilo koji nepotrebni organ na nivou BiH ukine.

Ne budu li zvaničnici na nivou BiH uskoro napravili neki rez o pitanju nerada pojedinaca i opravdanosti postojanja pojedinih komisija i agencija, građani BiH izgubiće i posljednji tračak nade da njihov novac neće ići na račune službenika neradnika.

Jedno je jasno, a to je da je već davno trebalo zaključati vrata i raspustiti veliki broj komisija i agencija, jer to je najjednostavniji način da budu ušteđeni milioni maraka prijeko potrebni mnogim oblastima u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana