Heroji

Milijana Latinović

Virus korona, koji već 20 dana hara Republikom Srpskom, na prvu liniju odbrane stanovništva mobilisao je cijeli zdravstveni sistem, jer ljekari nemaju taj luksuz da rade iz udobnosti svojih domova.

U borbu protiv pošasti koja je zaprijetila ljudskom rodu širom svijeta krenula je armija ljekara, medicinskih sestara, tehničara i svih zdravstvenih radnika koji su već pokazali da mogu da odgovore svim izazovima koje pred njih stavlja "kovid 19".

Pred velikim izazovom proteklog vikenda našli su se ljekari i medicinsko osoblje Univerzitetskog kliničkog centra RS koji su u nesvakidašnjim uslovima, obučeni u zaštitna odijela, uspješno izveli operaciju slijepog crijeva na pacijentu za koga je postojala sumnja da je zaražen virusom korona. Kao i bezbroj puta do sada, bili su na vrhu zadatka.

I ne samo tim koji je izveo prvu hiruršku intervenciju u sali za pacijente zaražene "kovidom 19", svi do jednog, od portira do rukovodstva najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj, danima već zbrinjavaju pacijente zaražene novim virusom, vodeći računa da ne naruše funkcionisanje te zdravstvene ustanove i ne dozvole ulazak virusa u njihove redove.

Aplauzi koje svake večeri dobijaju od stanovnika širom Republike najbolja su potvrda da su na pravom putu.

I ne samo oni, već cijeli zdravstveni sistem Srpske koji je u ovom slučaju pokazao da zna i može i da, prije svega, ima stručne ljude na ključnim pozicijama koji znaju kako da se izbore sa virusom.

U situaciji kada je zdravlje svakog čovjeka ugroženo i kada virus vreba iza svakog ćoška solidarnosti ne manjka među onima koji su birali bijele mantile za svoje uniforme. Da priskoče u pomoć kolegama kako bi što prije zaustavili širenje smrtonosnog virusa spremni su i penzionisani ljekari, kao i oni koji se nalaze na evidencijama Zavoda za zapošljavanje.

I dok se zahuktava borba protiv virusa korona, teško je ne pomisliti na sve one ljekare i medicinske sestre koji su trbuhom za kruhom otišli u inostranstvo. Koliko bi naša armija obučena u bijelo bila jaka da su i svi oni pronašli svoje mjesto ovdje?

U cijeloj ovoj priči ne treba da zaboravimo ni druge koji u ovoj vanrednoj situaciji moraju odlaziti na posao. Zahvalnost zaslužuju i svi pekari, komunalne službe, trgovci, vatrogasci, policajci i novinari koji su svakodnevno izloženi opasnosti od zaraze dok obavljaju svoje radne zadatke. Kao pobjednici iz ove borbe izaći ćemo ne samo kada savladamo virus korona već i ako pokažemo brigu i razumijevanje za sve one koji su uložili nadljudske napore da život u Srpskoj potpuno ne zamre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana